Asociaţia Zi de BINE amenajează primul centru integrat din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov

Asociaţia Zi de BINE amenajează primul centru integrat din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov

Asociaţia Zi de BINE amenajează primul centru integrat din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov

Bucureşti, 8 aprilie 2022 – #LocDeAdevăr, primul centru integrat din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor, va fi amenajat la Săftica, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Pentru investigarea diverselor abuzuri la care este supus, un copil-victimă este nevoit să facă nenumărate drumuri la diferite instituţii, adesea împărţite în mai multe localităţi, iar acest traseu reprezintă pentru copil o nouă traumă.

Asociaţia Zi de Bine împreună cu Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, vor amenaja în luna aprilie un centru de referinţă, cu profesionişti specializaţi, care vor utiliza instrumente ştiinţifice, corelate cu cele mai actuale standarde internaţionale.

La nivelul judeţului Ilfov va fi replicat pentru prima dată în România, un model de bune practici internaţional, care în SUA poartă numele de Child Advocacy Center, iar în Europa, Barnahus. Scopul noii facilităţi este acela de a aduce copilul-victimă în contact cu toate resursele investigative şi terapeutice necesare, într-un spaţiu prietenos şi adaptat, care să îi reunească pe toţi profesioniştii cu care copilul ar trebui să interacţioneze în mod obişnuit în cazul unei suspiciuni de violenţă sexuală şi nu numai.

Proiectul este conceput ca un parteneriat al societăţii civile, Asociaţia Zi de Bine şi Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, alături de Asociaţia Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cu instituţiile statului: Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov, Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog şi DGASPC Ilfov.

Crearea şi operaţionalizarea acestei infrastructuri pilot are ca scop principal oferirea unei asistenţe complete copiilor victime, prin coordonarea practicilor investigative cu mijloacele medico-terapeutice, într-un singur loc care să permită audierea, examinarea medico-legală şi asistenţa terapeutică, la standardele cerute de reglementările naţionale şi internaţionale privind protecţia victimelor vulnerabile.

Întreaga activitate desfăşurată în #LocdeAdevăr va fi subordonată prim-procurorului Parchetului pe lângă Tribunalul Ilfov, Răzvan Tomoiu.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov va iniţia realizarea şi adoptarea, prin ordin comun, a unei metodologii privind organizarea urmăririi penale şi a procedeelor probatorii, centrată pe facilităţile puse la dispoziţie în cadrul infrastructurii pilot de tip integrat, o locaţie dedicată investigării infracţiunilor sexuale, astfel încât audierile, examinările medico-legale şi evaluările psihologice să fie realizate cu prioritate în cadrul acestuia, în toate cauzele cu minori”, afirmă prim-procurorul Tomoiu.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 45.000 euro şi este oferit de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank.

„În prezent în România nu există niciun sediu care să unească acele instituţii la care un copil victimă a unui abuz este nevoit să meargă pentru a i se investiga cazul. Nici nu ne putem imagina ce se află în sufletul unui copil care trebuie reia de nenumărate ori şi în nenumărate locuri, povestea traumei sale încă o dată şi încă o dată. Deşi noul centru, care deja se află în plină amenajare, este primul şi singurul din România ne dorim tare mult să nu fie ultimul şi să schimbăm puţin povestea celor mici, arătându-le că lumea în care îşi petrec copilăria poate fi şi bună”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Centrul dedicat copiilor care intră în contact cu sistemul judiciar ca victime sau martori ai infracţiunilor, va fi amenajat într-un spaţiu de 142 de mp construiţi, oferit de Consiliul Judeţean Ilfov. Astfel, în acelaşi loc vor fi amenajate o cameră de audiere, un cabinet pentru examinare medicală, un cabinet pentru asistenţă socială şi terapie, o sală de întâlnire tehnică, sistem de monitorizare, o cameră pentru depozitarea probelor, o zonă de recepţie şi aşteptare şi două băi. Cabinetul de examinare medicală va avea în dotare primul colposcop forenzic din România, un instrument care va permite obţinerea de probe ştiinţifice (evidenţierea microleziunilor), dar şi un spaţiu de evaluare psihologică şi asistare terapeutică pe termen lung.

„Poveştile de viaţă ale acestor copii sunt greu de imaginat şi de acceptat. Deseori aceste fapte nu ajung să fie probate şi cele mai multe victime nici nu-şi mai caută dreptatea, rămân doar cu sentimentul profund de vină personală şi cu un traseu de viaţă complet modificat după abuz. După o experienţă traumatizantă, ultimul lucru pe care şi-l mai doresc este să intre în contact cu alte persoane necunoscute sau nepregătite, ori să retrăiască experienţa abuzurilor şi neputinţa de a de dovedi. Acest proiect unic va pune pentru prima dată pe primul loc interesele şi siguranţa copilului victimă în România. Pentru o perioadă de timp, până la implementarea fluxurilor operaţionale adaptate specificului naţional, Asociaţia VIS se va ocupa de noul centru iar ulterior va fi predat, sub monitorizare, Consiliului Judeţean Ilfov”, a precizat Mihaela Chiper, preşedintele Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale.

Acest demers reprezintă o continuare a proiectului Loc de Bine, demarat încă din luna februarie 2021 de către Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale. În această perioadă au fost realizate şapte „Locuri de Bine”, la Parchetele de pe lângă Tribunalele din judeţele Argeş, Sibiu, Mureş, Bacău, Constanţa, Vâlcea şi Vrancea.

Cele şapte camere dedicate audierii minorilor au fost create după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat cu elemente şi materiale care să îl ajute să îşi spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere.

Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

***
Despre Asociaţia Zi de BINE

Scopul Asociaţiei Zi de Bine este acela de a crea comunităţi, de a sprijini mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociaţia va susţine câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociaţia Zi de Bine se adresează unei comunităţi şi se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcţionare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunţa cauza susţinută şi se vor descrie nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii şi vor fi invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveţi un proiect în care credeţi dar pentru care nu aţi găsit încă finanţare, îl puteţi înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informaţii:

Asociaţia Zi de BINE
Email: [email protected]


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.