Atelierele de creaţie, bunătăţile şi minunăţiile Produs în Bistriţa-Năsăud primite cu entuziasm la Berlin

Atelierele de creaţie, bunătăţile şi minunăţiile Produs în Bistriţa-Năsăud primite cu entuziasm la Berlin

Atelierele de creaţie, bunătăţile şi minunăţiile Produs în Bistriţa-Năsăud primite cu entuziasm la Berlin

În cadrul proiectului iniţiat de ICR Berlin în parteneriat cu asociaţiile „Produs în Bistriţa-Năsăud” şi „Deutsch Rumanisches Forum Nosa Nurnberg e.V.”, timp de 3 zile, în perioada 1-3 aprilie 2022, meşterii populari Virginia Linul, Silvia Ţogorean şi Ileana Szilagyi au condus ateliere de meşteşugit care să ilustreze diversitatea judeţului nostru – Poartă a Transilvaniei – a cărui devenire s-a petrecut la confluenţa a trei culturi: română, germană şi maghiară. Atelierele cu durata a mai bine de 3 ore, fiecare dintre ele, s-au desfăşurat în limbile română, engleză şi germană. Participanţii au avut ocazia de a trăi pe viu tehnica decorării ouălor cu mărgele, specifică Ţării Năsăudului, tehnica decorării ouălor cu motive săseşti din zona Bistriţa şi tehnica împletirii coşuleţelor din papură, specifică comunităţii maghiare din Tonciu.

Atelierele au fost însoţite de standuri reprezentative pentru specificul local meşteşugăresc şi gastronomic, realizate de către producătorii membri ai Asociaţiei „Produs în Bistriţa-Năsăud”, incluzând, de la elemente de port popular, accesorii tradiţionale şi de inspiraţie tradiţională, decoraţiuni, ceramică, până la conserve din legume şi fructe, produse din păstrăv, brânzeturi ambalate, produse apicole, uleiuri din seminţe, vinuri din arealul viticol Lechinţa, ţuică cu mărgele, produse tradiţionale de panificaţie şi patiserie, ceaiuri, fructe şi legume deshidratate, produse apicole şi multe altele. Peisajul a fost întregit, în ultima zi, de un microrecital de muzică veche din acelaşi registru multicultural transilvănean, susţinut de Peter Moynahan, partener al Asociaţiei „Produs în Bistriţa-Năsăud”.

Atât activităţile interactive, cât şi standurile au fost extrem de bine primite. Unii dintre participanţi au fost atât de sârguincioşi încât au revenit şi a doua zi, pe locuri suplimentare, numai să-şi finalizeze creaţia şi să-şi desăvârşească tehnica, iar alţii au revenit să mai ducă acasă din minunăţiile şi bunătăţile pe care le-au achiziţionat în prima zi. Pentru unii nu a fost cu noroc (stocurile s-au epuizat – n.a.), aşa că sunt dorite mai multe apariţii „Produs în Bistriţa-Năsăud” la Berlin.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.