Bistriţa-Năsăud/ Persoană prinsă în flagrant şi percheziţii pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită şi fals informatic

Bistriţa-Năsăud/ Persoană prinsă în flagrant şi percheziţii pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită şi fals informatic

Bistriţa-Năsăud/ Persoană prinsă în flagrant şi percheziţii pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită şi fals informatic

Ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, în baza ordonanţei de delegare şi sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au organizat, la data de 08.04.2022, prinderea în flagrant a unui asistent medical din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa (S.V.S.U.) la scurt timp după ce a primit o sumă de bani, cu titlul mită, pentru ca acesta să simuleze actul de vaccinare a unei persoane împotriva virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, la aceeaşi dată ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrala, a serviciilor judeţene anticorupţie din judeţele Mureş, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Harghita, precum şi cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, au pus în executare un număr de 10 mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 9 la domiciliile unor persoane şi unul la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistriţa.

În cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de două cadre medicale, în două dosare penale distincte.

În fapt, activitatea infracţională a primului asistent medical, care îşi desfăşura activitatea la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistriţa, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului.

Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care îşi desfăşura activitatea în cadrul aceluiaşi centru, au fost reţinute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 – aprilie 2022.

Astfel, cei doi au pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obţinerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.) de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective.

În activitatea infracţională derulată, cadrele medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

În cursul zilei de 08.04.2022, procurorul de caz a dispus reţinerea celor doi asistenţi medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi fals informatic.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.