Comunicat de presă cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor

Comunicat de presă cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor

Comunicat de presă cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 8 aprilie 2022, a Zilei Internaţionale a Romilor.

Cu acest prilej, MAE reafirmă valoarea diversităţii etnice şi pluralismului cultural şi lingvistic pentru societăţile democratice contemporane. Recunoaşterea şi promovarea aportului comunităţii rome la definirea identităţii europene este esenţială pentru atingerea dezideratului de incluziune autentică şi comprehensivă a acesteia.

Ziua Internaţională a Romilor reprezintă o ocazie de a reflecta asupra persistenţei, la nivel mondial, a atitudinilor rasiste şi discriminatorii, a stereotipiilor, a discursului de ură şi instigării la acte ostile ori la violenţe motivate etnic, care afectează disproporţionat comunitatea romă. România a făcut paşi importanţi pentru condamnarea şi eliminarea tuturor formelor de discriminare îndreptate împotriva romilor, inclusiv prin adoptarea unei legislaţii cuprinzătoare în domeniu.

MAE va continua să susţină eforturile celorlalte autorităţi guvernamentale şi ale societăţii civile din ţara noastră în sprijinul integrării sociale a cetăţenilor români de etnie romă şi pentru accesul acestora la oportunităţi egale şi participare echitabilă în toate domeniile vieţii publice. Diplomaţia română va apăra, ca şi până în prezent, drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnia sau de alte caracteristici socio-culturale ale acestora, astfel încât să fie asigurat tratamentul lor egal, demn şi nediscriminatoriu.

În contextul războiului din Ucraina şi al milioanelor de persoane care părăsesc ţara în căutarea siguranţei, MAE reaminteşte obligaţia acordării protecţiei cuvenite tuturor refugiaţilor, indiferent de etnia acestora, în conformitate cu prevederile dreptului internaţional umanitar.

Informaţii suplimentare

Iniţiativa de a marca Ziua Internaţională a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din regiune, inclusiv în România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.