Deschiderea expoziţiei „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofiţer de tancuri”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Deschiderea expoziţiei „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofiţer de tancuri”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Deschiderea expoziţiei „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofiţer de tancuri”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu familia ofiţerului Gheorghe Cojocea, Asociaţia RoMilitaria, Editura Favorit şi Asociaţia Deutsches Freikorps, anunţă deschiderea expoziţiei „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofiţer de tancuri”. Vernisajul va avea loc miercuri, 13 aprilie 2022, începând cu orele 13,00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

La eveniment vor participa membri ai familiei domnului Gheorghe Cojocea, domnul colonel (r) Dan Gîju, reprezentanţi ai Asociaţiei Deutsches Freikorps şi militari aparţinând armei tancuri. Cu ocazia deschiderii expoziţiei va fi prezentat mesajul domnului colonel (r.) Mircea Carp, ofiţer aparţinând armelor tancuri şi cavalerie, personalitate marcantă a exilului românesc, consacrat ca jurnalist în perioada postbelică la posturile de radio „Vocea Americii” şi „Europa Liberă”.

Expoziţia reprezintă o invitaţie la cunoaşterea unor aspecte importante din istoria contemporană prin prezentarea experienţei profesionale şi de viaţă a lui Gheorghe Cojocea, participant şi martor al evenimentelor care au precedat, au fost contemporane şi au urmat celui ce-al Doilea Război Mondial.

Proiectul expoziţional prezintă formarea şi cariera militară a lui Gheorghe Cojocea în 4 etape distincte ale vieţii sale: perioada în care a fost elev la Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, intervalul de timp în care a urmat studiile în Germania ca bursier al statului român, perioada în care a fost profesor la Şcoala de Ofiţeri de Tancuri din Piteşti şi ultimul deceniu de viaţă când a devenit personajul central al romanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht.

Gheorghe Cojocea a fost unul dintre puţinii români care în timpul stagiului efectuat la Regimentul 1 tancuri din cadrul Wehrmacht-ului a luat parte la Operaţiunea Citadela (5-16 iulie 1943), ultima iniţiativă ofensivă a Germaniei prin care s-a încercat stabilizarea Frontului de Est. Bătălia de tancuri de la Prohorovka a reprezentat o experienţă care l-a marcat profund pe tanchistul român, acesta afirmând: „Primul contact adevărat cu lupta, cu războiul a fost ceva care nu se poate descrie … loviturile în tanc le percepeam foarte bine fiindcă acolo se crează un ecou care dăinuie în ureche mai tare decât orice clopot … ne-au perforat decât de cele trei ori când am fost scos din luptă de-a lungul întregii bătălii”.

Publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată obiecte personale ale ofiţerului Gheorghe Cojocea, care au fost oferite cu generozitate de familia domniei sale pentru acest proiect. Prezentarea contextului istoric a fost completată cu piese care provin din patrimoniul Asociaţiei RoMilitaria, al Editurii Favorit şi al Asociaţiei Deutsches Freikorps, cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul oferit.

Pentru realizarea cercetării au fost folosite surse de istorie orală, interviuri cu persoane care l-au cunoscut pe Gheorghe Cojocea în cele 4 etape ale vieţii care sunt evocate în expoziţie: domnul colonel (r.) Constantin Zavati (absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, bun prieten şi coleg de bancă), domnul colonel (r.) Mircea Carp (absolvent al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, camarad în timpul perioadei în care s-a aflat la studii în statul german), domnul colonel (r.) George Gheorghiu (absolvent al Şcolii de Ofiţeri de Tancuri, „Promoţia 30 decembrie 1950”, elev al ofiţerului de tancuri), domnul colonel (r.) Dan Gîju (autorul romanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht).

Expoziţia, care completează proiectul expoziţional „România în al Doilea Război Mondial 1941-1945”, va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României până la jumătatea lunii mai şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.