Despre sindromul profesional al secolului, (burn)OUT la Cluj

Despre sindromul profesional al secolului, (burn)OUT la Cluj

Despre sindromul profesional al secolului, (burn)OUT la Cluj

Alina Uşurelu ţine studio deschis şi prezentare la Casa Tranzit

Cluj, 8 aprilie 2022 – Artista Alina Uşurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică şi performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidenţa se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice şi psihice”, între 13:00 şi 14:30, şi prezentarea cercetării artistice la 18:00.

Burnout-ul este o stare de epuizare emoţională, mentală şi adesea fizică, cauzată de stres prelungit sau repetat. Stresul apare în momentul în care percepem o ameninţare – reală sau imaginară. Chiar dacă nu îl percepem în mod conştient, el ne afectează fizic şi emoţional.

„Am pornit de la ideea de transpiraţie ca fenomen al corpului căruia îi creşte temperatura datorită unei intensităţi fizice sau emoţionale şi am ajuns la condiţia contemporană (post-industrială) a omului de a performa care este unul dintre cei mai puternici factori ai generării burnout-ului ca sindrom profesional al secolului 21”, spune Alina Uşurelu.

Artista, care lucrează cu medicul Roxana Negureanu pentru a înţelege fenomenul, lansează un apel destinat publicului larg, în perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres a crescut foarte mult. Cei care doresc să participe trebuie să completeze un chestionar disponibil online, despre ştirile şi informaţiile publice care le-au dat vieţile personale peste cap.

La studioul deschis şi prezentare participarea este liberă, cu înscriere prin email la [email protected] sau cu un mesaj privat pe Facebook, iar cei care doresc pot face o donaţie pentru Casa Tranzit în scopul susţinerii sectorului cultural independent

Rezidenţa Alinei Uşurelu a debutat pe 4 aprilie şi este parte din demersul artistelor din Asociaţia Developing Art care investighează în 2022, împreună cu publicul din trei oraşe diferite, epuizarea, ca fenomen individual şi social care ne afectează în contextul în care trăim şi muncim. În cadrul (burn)OUT au avut loc pe 19 şi 26 martie, la Timişoara, atelierul de dans contemporan şi prezentarea Irinei Marinescu, care colaborează cu psihoterapeuta Mihaela Vechiu în procesul de cercetare, din cadrul rezidenţei găzduite de Unfold Motion. Perspectivele psihologice şi medicale vor fi completate de una sociologică, de care sunt responsabile dansatoarea şi coregrafa Andreea Novac şi socioloaga Fidelie Kalambayi, care vor lucra la Iaşi.

DESPRE

Casa Tranzit

În 1997 un grup de artişti şi intelectuali iau iniţiativa de a fonda în Cluj un centru independent de artă şi gândire contemporană. În 1998 dorinţa devine realitate în spaţiul fostei sinagogi de pe malul Someşului, Poale Tzedek, devenită Casa Tranzit. Casa Tranzit îngrijeşte şi celebrează piesa arhitecturală atât prin procese masive de restaurare, cât şi printr-un asiduu demers de reconversie culturală. Concept cheie în programul artistic al Casei Tranzit, reconversia are la origini idea de reinterpretare artistică şi simbolică a spaţiului. Astfel clădirea scapă erodării şi este înscrisă din nou în circuitul social şi cultural al oraşului, ca un loc al artei, al întâlnirilor şi al schimbului de idei. Transformarea fostelor sinagogi în centre culturale a fost un fenomen des întâlnit în Europa ultimilor ani. Casa Tranzit este primul proiect de acest gen în România.

Alina Uşurelu

Artistă bucureşteană multidisciplinară. Foloseşte imaginea, corpul şi cuvintele ca să deschidă publicul către lumi pe care nu tot timpul îşi doresc să le vadă. În 2014 începe fotografia şi se alătură comunităţii de dans contemporan, în 2016 face scurtmetrajul Up Stairs, continuă cu proiectul Exposing Movement, iar în 2019, după ce încearcă şi rolul de producător cultural, participă la un program intensiv de formare în arte performative la Lisabona şi începe să lucreze în proiecte internaţionale ca performer, artist visual sau coordinator artistic.

Roxana Negureanu

Este medic şi artistă şi experimentează constant limitele fizice şi spirituale ale omului. Oscilează între tentaţia de a-şi striga revolta în haosul existenţial şi cea de a se înclina recunoscătoare în faţa sensului cosmic. Se joacă de-a prinselea la graniţa dintre lumi – „Eşti undeva, între o staţie şi alta, rupt de ceva, în drum spre altceva, scos din timp”, cum citise cândva în Jurnalul filozofic al lui Noica. Învaţă din cărţi despre perfecţiunea modului în care suntem construiţi, dar înţelege fragilitatea vieţii din privirile, vocile şi poveştile celor pe care îi întâlneşte. Uneori pierde, uneori pictează ca să nu se piardă. Se afundă în ştiinţă, în cărţi, în oameni şi evadează constant în pânze, culori, spaţiul magic al lui Eliade, muzică şi cărţi, într-o încercare continuă de definire şi regăsire.

Developing Art

Developing Art crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorităţi dansul contemporan, mixed media, educaţia, cercetarea şi artele vizuale.

Artistele Alina Uşurelu, Andreea Novac şi Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării şi a recuperării după epuizare: (burn)OUT şi Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Socolari şi Timişoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artişti şi cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării şi metode de recuperare, folosind şi canalizând experienţa coregrafică, expertiza invitaţilor şi experienţele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face faţă epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

WEB https://www.developingart.org

Instagram https://www.instagram.com/a.developing.art/

Facebook https://www.facebook.com/developingcontemporaryart

YouTube https://www.youtube.com/channel/UC9lis8qFeSkZZ9Q7RmoM3nA

Despre (burn)OUT şi Recovery

Proiecte ale Asociaţiei Developing Art

„(burn)OUT” şi „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Parteneri: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal, Teatrul Basca

Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, Bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.