Dezvoltarea reţelei de universităţi europene din România, dezbătută de Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, cu rectorii din reţeaua RO European Universities

Dezvoltarea reţelei de universităţi europene din România, dezbătută de Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, cu rectorii din reţeaua RO European Universities

Dezvoltarea reţelei de universităţi europene din România, dezbătută de Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, cu rectorii din reţeaua RO European Universities

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu rectorii din reţeaua RO European Universities. Întrunirea a fost organizată de consilierul onorific al Prim-Ministrului României pentru sprijinirea participării universităţilor româneşti la programele şi iniţiativele dezvoltate în Spaţiul European al Educaţiei şi în Spaţiul European al Cercetării, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, instituţia care exercită coordonarea RO European Universities.

În acest cadru, a fost analizată tema redefinirii spaţiului european din perspectiva învăţământului superior bazat pe cooperare, pe punerea în comun a resurselor umane şi infrastructurii, pe incluziune şi mobilitate. Subiectele propuse de participanţi au vizat, printre altele, rolul şi implicarea active ale universităţilor româneşti în alianţele din care fac parte, dar şi asumarea unor iniţiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educaţiei şi cercetării în România. A fost punctată importanţa mobilităţilor studenţilor, a cadrelor didactice şi a cercetătorilor şi crearea unor sisteme simple şi eficiente pentru recunoaşterea perioadelor de studii şi a activităţilor desfăşurate inclusiv sub forma micro certificărilor. În plus, a fost dezbătut şi subiectul creării entităţilor legale aferente alianţelor universitare europene, instrument care va uşura acordarea diplomelor comune şi integrarea acestui concept în cultura academică europeană.

Integrarea universităţilor din România în alianţe de universităţi europene este un proces care se realizează treptat, iar premierul Nicolae Ciucă a subliniat că va sprijini universităţile româneşti membre ale alianţelor în procesul de consolidare a statutului lor. ,,Pentru învăţământul românesc, adaptarea la piaţă este esenţială şi, în mod cert, investiţiile din zona de cercetare şi inovare sunt cele care pot aduce valoare adăugată. Iar asta se poate face cel mai bine în instituţiile de învăţământ. Vă pot spune că aveţi tot sprijinul meu şi vă încurajez să îi determinaţi şi pe ceilalţi să se implice în demers”, a transmis premierul Nicolae Ciucă în cadrul discuţiei.

România are în prezent zece universităţi care fac parte din alianţe europene, iar în viitorul apropiat şi alte universităţi româneşti vor fi incluse ca parteneri cu drepturi depline. Cele zece universităţi româneşti membre în alianţe europene reprezintă peste 160.000 de studenţi, din totalul de peste 450.000 de studenţi înmatriculaţi la universităţile de stat din România (35,5% din total). Aceştia fac parte din zece comunităţi de studenţi ale alianţelor europene pe care le reprezintă universităţile româneşti membre, însumând un milion şi jumătate de studenţi la nivel paneuropean. În urma extinderilor preconizate pentru alianţele europene în anul 2022, la care se vor alătura şi universităţi din România, în curând, aproape 50% din studenţii români vor fi afiliaţi unor astfel de alianţe şi vor beneficia de oportunităţile pe care acestea le oferă.

La întâlnire, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi rectorii universităţilor româneşti, membre ale alianţelor universitare europene, au participat Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, consilierii Primului Ministru, Marilen Gabriel Pirtea şi Sorin Costreie, dar şi Robert Santa, consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul de Educaţie şi Cercetare şi Mădălin Bunoiu, preşedintele ARACIS.

Zona universitară a fost reprezentată la discuţii de membri din conducerile următoarelor instituţii academice, membre ale reţelei RO European Universities: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, alături de SNSPA şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.