În data de 07 aprilie a.c., pompierii din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu care a afectat mai multe locuinţe dintr-un bloc situat pe Strada Porii din comuna Floreşti, judeţul Cluj.

În data de 07 aprilie a.c., pompierii din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu care a afectat mai multe locuinţe dintr-un bloc situat pe Strada Porii din comuna Floreşti, judeţul Cluj.

În data de 07 aprilie a.c., pompierii din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu care a afectat mai multe locuinţe dintr-un bloc situat pe Strada Porii din comuna Floreşti, judeţul Cluj.

Având în vedere situaţia înregistrată, facem următoarele precizări:

– Apelul de urgenţă a fost primit la ora 15:01, iar primele forţe alocate la caz au fost din locaţia cea mai apropiată de locul incendiului, Punctul de Lucru Floreşti (aparţine de Detaşamentul 2 Cluj-Napoca), respectiv o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD. Primele echipaje au ajuns la locul intervenţiei la ora 15.09.
În urma recunoaşterii efectuate, pompierii au constatat că flăcările se manifestau generalizat, într-un apartament de la etajul 4 (ultimul etaj al blocului). Important de menţionat este faptul că materialele utilizate pentru compartimentarea apartamentelor de la ultimul etaj prezentau un nivel scăzut de rezistenţă la foc, ceea ce a favorizat propagarea rapidă a arderii pe orizontală.

– Simultan cu alertarea primelor echipaje de la Punctul de Lucru Floreşti au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea dispozitivului de stingere. Astfel, la ora 15:06 s-au trimis o autospecială de stingere şi o autoscară de la Detaşamentul 2 Cluj-Napoca.
Referitor la autoscară, în momentele în care s-a încercat utilizarea pentru refularea apei, această autospecială s-a confruntat cu probleme tehnice (electrovalva principală nu a permis refularea apei). Pompierii s-au adaptat cât mai repede situaţiei neprevăzute şi au întins o linie de furtun pe treptele autoscării, până la nacelă, de unde au refulat apă pe acoperişul blocului. Dispozitivul de stingere realizat prin intermediul autoscării nu a fost singura soluţie adoptată de pompieri, aceştia realizând dispozitive şi la interiorul blocului de la începutul intervenţiei.
Facem menţiunea că autoscara este un echipament nou, care se regăseşte în dotarea ISU Cluj din data de 23.03.2022. Având în vedere problema apărută pe timpul exploatării, o comisie tehnică de la nivelul inspectoratului va stabili cauzele deficienţelor apărute. Menţionăm că autospeciala a fost scoasă din intervenţie până la identificarea şi remedierea problemei tehnice.

Totodată, având în vedere imaginile apărute în spaţiul public în care o persoană îmbrăcată în haine civile se află în punctul de comandă al autoscării, facem precizarea că aceasta este pompier în cadrul ISU Cluj, venit în ajutorul colegilor din timpul liber.

– În sprijinul echipajelor care acţionau deja în Floreşti, la ora 15:18 a început deplasarea o autospecială de stingere de la Detaşamentul 1 Cluj-Napoca. Din cauza traficului aglomerat, aceasta a traversat oraşul în 22 de minute. Ca urmare a problemei tehnice întâmpinate la autoscara de la faţa locului, la ora 15:42 s-a trimis o altă autoscară de la Detaşamentul 1 Cluj-Napoca.

Ulterior, au fost alocate la caz alte două autospeciale de stingere de la Garda de Intervenţie Gilău şi Detaşamentul 1 Cluj-Napoca.

Aspecte întâmpinate pe timpul intervenţiei:

Primii pompieri aflaţi la locul intervenţiei au realizat dispozitivul de stingere concomitent cu evacuarea persoanelor aflate în spaţiile respective.
De asemenea, echipajele au acţionat pentru stingerea incendiului din primul apartament, însă flăcările s-au extins prin tavanul de gips carton şi şarpanta de lemn a acoperişului, fiind afectate celelalte apartamente de la ultimul etaj.
Pe de altă parte, deasupra apartamentelor exista un pod fără căi de acces prin scările de bloc unde s-a manifestat incendiul. Când s-a realizat accesul în pod, pompierii au constatat că existau şi alte materiale depozitate care ardeau, fapt ce a condus la propagarea cu rapiditate a incendiului.
O altă problemă a reprezentat-o presiunea scăzută din hidranţi, în prima parte a intervenţiei. În consecinţă, s-a cerut creşterea presiunii pe hidranţi şi a fost solicitată o cisternă cu apă de la Compania de Apă Someş.
Din nefericire, incendiul a cuprins o suprafaţă totală de 1.000 mp, ultimele focare fiind lichidate la ora 18:35. Ulterior, pompierii au verificat zona, iar echipajele s-au retras la ora 22:30.
În total, opt apartamente au fost afectate de flăcări. De asemenea, s-au înregistrat pagube însemnate în mai multe apartamente de la etajele 2 şi 3, din cauza apei utilizate pentru stingerea incendiului.

26 de persoane au primit cazare din partea Primăriei Comunei Floreşti. Printre acestea au existat şi 6 femei şi 2 copii refugiaţi din Ucraina, cărora le-a fost identificată cazare prin intermediul Asociaţiei International Medical Rescue.

În prezent, o comisie de la nivelul ISU Cluj stabileşte cauza probabilă de la care a pornit incendiul şi evaluează pagubele produse.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.