Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat la a şasea sesiune a Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei (CoFE), organizată în perioada 8-9 aprilie 2022.

Agenda sesiunii a inclus dezbateri pe temele principale ale Conferinţei şi anume: schimbările climatice şi mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori şi drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a susţinut, în sesiunea plenară, două intervenţii legate de temele incluse pe agendă privind Sănătatea şi Valorile, drepturile, statul de drept şi securitatea.

Referitor la domeniul sănătăţii, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat rolul central al acestui sector în acţiunile viitoare ale Uniunii. A menţionat că cetăţenii români îşi doresc un accent mai mare pe prevenţie în domeniul medical, acces mai uşor şi echitabil la servicii medicale şi medicamente şi investiţii solide în cercetare şi inovare. De asemenea, a evidenţiat rolul central al cadrelor medicale în asigurarea unor sisteme de sănătate robuste.

În context, demnitarul român a evidenţiat importanţa unităţii şi a solidarităţii la nivel european în gestionarea eficientă a situaţiilor de criză, ca urmare a experienţei pandemiei de COVID-19. În acest sens, a arătat că mecanismele de gestionare a crizelor au funcţionat, iar statele membre s-au sprijinit reciproc şi au sprijinit statele vecine ale Uniunii. De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat importanţa rezilienţei sistemelor de sănătate la nivel european, ca rezultat al unui efort conjugat al cadrelor medicale, al autorităţilor locale, naţionale, al instituţiilor europene şi al tuturor cetăţenilor.

În ceea ce priveşte componenta de valori şi drepturi, stat de drept şi securitate, oficialul român a evidenţiat importanţa modelului european axat pe pace şi securitate, pe respectul pentru principii şi valori, statul de drept şi securitatea statelor membre şi a cetăţenilor. În context, a făcut referire la aşteptările cetăţenilor români, reieşite din dezbaterile organizate în România, care au indicat sprijinul neechivoc al participanţilor români, inclusiv al tinerilor, pentru o Uniune puternică şi unită, fără fragmentări şi mai rezilientă în plan intern şi extern.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.