Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa pentru prevenirea incendiilor cauzate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa pentru prevenirea incendiilor cauzate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa pentru prevenirea incendiilor cauzate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată

În ultima săptămână, pompierii au intervenit pentru limitarea şi lichidarea unui număr de 11 incendii, produse în mai multe localităţi de pe raza judeţului Ialomiţa, în care flăcările s-au întins cu repeziciune, arzând aproximativ 22 de hectare de vegetaţie uscată.

Facem apel către cetăţenii care deţin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea unor astfel de evenimente, deoarece acestea pot produce adevărate dezastre.

Incendiile de vegetaţie uscată se propagă rapid şi pun în pericol locuinţele, fondul forestier şi chiar vieţile oamenilor. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav sănătatea şi poate pune în pericol traficul rutier, prin scăderea vizibilităţii!

Reamintim cu fermitate cetăţenilor că aceste intervenţii din partea subunităţilor de pompieri presupun un efort şi consum sporit de resurse, atât umane cât şi materiale.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa aduce la cunoştinţă prevederile generale, care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens fiind următoarele:
-condiţii meteorologice fără vânt;
-colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată;
-executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
-curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
-asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
-supravegherea permanentă a arderii;
-stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
-interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri şi suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind interzisă utilizarea focului deschis sau arderea vegetaţiei uscate în aceste zone de protecţie.

Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
[email protected]
Facebook: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa
Organizaţie guvernamentală


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.