Agenda culturală a MNLR, perioada 16 – 22 mai 2022

Agenda culturală a MNLR, perioada 16 – 22 mai 2022

Agenda culturală a MNLR, perioada 16 – 22 mai 2022

Evenimente cu public

Luni, 16 mai 2022, ora 18.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Juan Rulfo / 105 ani de la naştere

Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, vă invită să participaţi la o întâlnire cu povestea vieţii şi operei scriitorului mexican Juan Rulfo, autor care a reprezentat o adevărată fascinaţie pentru marii scriitori ai lumii, printre care şi scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, pentru generaţii de cititori care i-au parcurs cărţile, dar şi pentru traducători şi regizori.

Juan Rulfo s-a născut în Sayula, în statul Jalisco din Mexic, la 16 mai 1917. Este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii mexicane şi universale de secol XX. Îşi începe studiile în Jalisco, iar apoi le continuă în Guadalajara, unde intenţiona să rămână şi pentru a urma cursurile universitare. A fost însă nevoit să se mute în Ciudad de Mexico, unde s-a angajat la Secretariatul Guvernului Mexicului. Pe lângă activitatea de scriitor, Juan Rulfo este cunoscut şi ca fotograf, adunând peste 6000 de negative. Debutează în 1953 cu „Câmpia în flăcări”, volum urmat de capodopera „Pedro Paramo”, în 1955, şi de volumul „El gallo de oro”, al cărui scenariu a fost scris de Gabriel Garcia Marquez şi Carlos Fuentes. În 1970 primeşte Premiul Naţional pentru Literatură, iar zece ani mai târziu este primit în Academia Mexicană.

La eveniment, vor lua cuvântul Excelenţa Sa, domnul Jose Guillermo Ordorica Roble, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Mexicului în România, lect. univ. dr. Aura Cristina Bunoro (Universitatea din Bucureşti), conf. dr. Ilinca Ilian (Universitatea de Vest, Timişoara) prin Zoom. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Melania Stancu (Universitatea din Bucureşti).

Pentru detalii, vă rugăm să scrieţi la [email protected] sau să sunaţi la 0736.598.451.

*

Marţi, 17 mai 2022, ora 18.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Lansare de carte / „Saudades. Grădina desfătărilor” de Cora Botezatu

Prezintă: prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer, filolog, poetă, traducătoare şi graficiană, şi Nicolae Băciuţ, poet, editor, directorul Direcţiei de Cultură Mureş.

„Poezia mea provine de dincolo de mine, dintr-o întârziere biografică, un decalaj flagrant faţă de propria mea fiinţă. Se vorbeşte despre oameni care s-au întors din stări de comă prelungită, total diferiţi faţă de cei care erau atunci când au intrat în acea stare, ceea ce mă face să cred că exilul a fost până la urmă, din punctul de vedere al literaturii mele, o asemenea stare prelungită, o formă de comă literară. Revenirea în România şi reapucarea de scris au coincis, de fapt, cu regăsirea conştiinţei mele poetice (martirizate de ciclurile trăirii coşmarului ceauşist şi apoi a exilului, care mi-au impus distorsionări de proporţii) asistând, oarecum, din culise, la o reunificare a mea cu o parte a spiritului meu pribegit”, scrie Cora Botezatu în Art Statement, cuvântul de final din cartea „Saudades, Grădina desfătărilor”.

*

Marţi, 17 mai 2022, ora 19.30

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Un poet, un prozator, un vin / proiect nou la MNLR

Participă: Tatiana Ernuţeanu, Liviu G. Stan
Moderator: Doina Ruşti

*

Miercuri, 18 mai 2022, ora 18.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Conferinţa „Mioriţa – The Magic Lambkin – O Baladă de Vis”, susţinută de Adrian George Sahlean. „Dincolo de referinţele folclorice specifice, Mioriţa relevă fantezii şi impulsuri inconştiente psihice universale”, afirmă Adrian George Sahlean.

*

Joi, 19 mai 2022, ora 18.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Lansare de carte / „Omul-aripă” de Cristina Chirvasie, al doilea volum din colecţia „Revoluţia Modelelor”, apărut sub auspiciile Fundaţiei Culturale Memoria.

La eveniment vor participa: Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, violonistă şi cercetătoare CNSAS, Costion Nicolescu, teolog şi eseist, Nicolae Mărgineanu, regizor, şi Cristina Chirvasie, realizatoarea proiectului Revoluţia modelelor.

*

Vineri, 20 mai 2022, ora 17.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Remember Ileana Vulpescu

În Grădina MNLR va avea loc un eveniment dedicat personalităţii şi operei scriitoarei Ileana Vulpescu. Participă: Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Ioan Cristescu, Ştefan Paraschiv şi Loreta Popa. Romanul care a consacrat-o pe Ileana Vulpescu a fost „Arta conversaţiei” (1980). Acesta aborda frământările sentimentale ale unei doctoriţe şi a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului Giuleşti (acum Odeon), de actriţa Dorina Lazăr.

*

Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 10.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Atelierele Thomasinei: Basm multietnic cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală

*

Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 12.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Bookster / clubul de lectură #FORWARD

În cadrul Romanian Design Week, Bookster organizează un club de lectură, sub titlul #FORWARD, în cadrul căruia se vor dezbate diverse teme literare.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa pagina evenimentului, Read’n’Write your future / Romanian Design Week 2022.

Bookster este prima platformă care aduce cărţile aproape de oameni. Aceasta oferă acces la peste 100.000 de cărţi, articole şi materiale video, dintr-o gamă variată de categorii (de la dezvoltare personală şi profesională, la hobby-uri, beletristică şi cărţi de copii). Peste 78.000 de cititori din 1.000 de companii fac parte acum din comunitatea Bookster.

*

Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 12.00

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, Str. Mărţişor 26

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Moara de Hârtie lansează volumul „Tudor Arghezi – 21 de poeme”.

Participă: Dana Georgescu, Ion Georgescu, Dorothea Nicolescu.
Lectură: Iulian Gliţă
Moderator: Loreta Popa

*

Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 18.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Ziua mondială pentru diversitate culturală la MNLR

Sub patronajul UNESCO, Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează sâmbătă, 21 mai 2022, ora 18.00, o dezbatere cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, la care vor participa reprezentanţi ai mai multor etnii din diferite domenii. Temele întâlnirii vizează elementele identitare ale etniilor reprezentative, elementele culturale formatoare, importanţa diversităţii şi a dialogului astăzi, modalităţi de abordare a prejudecăţilor.

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, proclamată în 2002 în cadrul Adunării Generale a ONU, se află la prima ediţie în acest an la MNLR ca program-pilot, propunându-ne ca, în anii următori, să organizăm un festival al diversităţii culturale, care să includă lecturi publice ale scriitorilor etniilor din România, întâlniri cu traducători, artişti, actori, concerte de muzică reprezentativă pentru toate etniile, precum şi întâlniri cu gastronomia specifică acestora.

Întâlnirea va avea formatul unei dezbateri de 40 de minute în care cei doi moderatori – Cristina Bogdan, profesor de istorie a reprezentărilor colective (licenţă) şi de antropologie urbană (master) la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi Vasile Ernu, autor, blogger, comentator politic, eseist, editor şi scriitor român, cu o cunoaştere remarcabilă a comunităţilor etnice şi a reprezentanţilor acestora – vor pune în lumină valorile, dar şi obiectivele generale ale UNESCO, contribuind la dialogul cultural prin educaţie, ştiinţă, cultură, comunicare şi informare.

Invitaţii dezbaterii: Naomi Guttman, Ciprian Necula, Fatma Yilmaz.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să scrieţi la [email protected] sau să sunaţi la 0736.598.451 (Gabriela Toma).

*

Concursuri

Cutia cu desene şi mesaje / expoziţie aniversară a celor mici / 1 iunie 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) sărbătoreşte anul acesta 65 de ani de la înfiinţare, fiind o instituţie apreciată la nivel naţional şi internaţional pentru complexitatea proiectelor, pentru iniţiative inedite şi pentru crearea unui discurs modern în ceea ce priveşte prezentarea literaturii române.

Cu această ocazie, MNLR invită părinţii, învăţătorii şi profesorii să trimită desenele copiilor şi/sau mesajele lor semnate până în data de 29 mai 2022, ora 16.00, prin Poşta Română, la adresa Strada Nicolae Creţulescu nr. 8 (Sector 1, Bucureşti), menţionând numele complet al copilului, vârsta, localitatea şi un număr de contact.

Vârsta copiilor care pot participa cu desene şi mesaje: 5+. Desenele vor face parte din cadrul expoziţiei aniversare, care va fi vernisată la 1 iunie 2022, Ziua copilului, înainte de lectura pentru copii a scriitoarei Ioana Nicolaie.

Toate evenimentele organizate de MNLR sunt gratuite, iar accesul este liber în limita locurilor disponibile! Aşteptăm cu interes desenele şi mesajele celor mici!

Pentru detalii, vă rugăm să scrieţi la [email protected] sau să sunaţi la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

*

Concursul „Refresh” pentru cele mai bune montaje realizate de adolescenţi

Muzeul Naţional al Literaturii Române are deosebita plăcere de a vă invita să luaţi parte la aniversarea celor 65 de ani de la înfiinţarea instituţiei, moment care va fi marcat printr-o serie de evenimente dedicate interacţiunii cu vizitatorii de ieri şi de astăzi.

Cu această ocazie, ne dorim ca liceenii să devină promotorii unei schimbări de optică şi să îşi pună amprenta asupra metodelor de promovare a spaţiului cultural. După formarea echipei, într-o primă etapă, aceştia sunt invitaţi să viziteze muzeul pentru a colecta materialele foto-video necesare montajului, după care fiecare va prelucra aceste date, astfel încât să realizeze o prezentare video prin care să ofere o nouă lumină expoziţiei de bază din strada Nicolae Creţulescu 8.

Înscrierile echipelor sunt realizate de cadrele didactice de la liceele din Bucureşti, iar date despre regulamentul de participare, precum şi informaţii cu privire la formatul şi durata materialelor, regăsiţi aici https://mnlr.ro/invitatie-de-a-participa-la-concursul-refresh-pentru-cele-mai-bune-montaje-realizate-de-adolescenti/.

Juriul care va evalua materialele înscrise în concurs este compus din: Bogdan George Dună, Marius Şerban, Alexandru Ursu.

Materialele pot fi trimise până în data de 28 mai 2022, ora 23.59, la adresa [email protected]

*

Expoziţii temporare

Atelier de artist / Margareta Sterian

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66

Muzeul Naţional al Literaturii Române a deschis la sediul din Calea Griviţei 64-66, un nou spaţiu expoziţional: Atelier de artist – Margareta Sterian. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spaţiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale şi lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă şi panouri textile – redă universul creator şi existenţial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spaţiu au fost donate Muzeului Naţional al Literaturii Române de către pictorul şi criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul şi moştenitorul testamentar, omul datorită căruia opera şi personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generaţiile viitoare.

Detalii, aici https://mnlr.ro/atelier-de-artist-margareta-sterian/.

*

Expoziţia „Carte veche în biblioteca Arhivelor Naţionale ale României” la MNLR

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66, Sala „Al. Condeescu”
10 – 28 mai 2022

Arhivele Naţionale ale României organizează, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei 64-66, expoziţia „Carte veche în biblioteca Arhivelor Naţionale ale României”.

Publicul poate admira 52 de cărţi aflate în prezent în administrarea Arhivelor Naţionale. De o deosebită valoare istorică, acestea au fost publicate în secolele XV- XVII, în centre tipografice europene prolifice (din Germania, Italia, Elveţia, Olanda, Belgia), iar în Ţările Române, în secolele XVII-XIX. Printre exponate se vor enumera atlase geografice, cărţi de istorie (aparţinând spaţiului est-european), editate în limbile latină, germană, franceză, italiană, greacă. Sunt incluse patru incunabule (lucrări editate în secolul al XV-lea), după cum urmează: ediţia din 1492 a Quattuor nouissima cum multis exemplis pulcherrimis a lui Gerardus de Vliederhoven (autor din secolul al XIV-lea); a doua ediţie a Liber Chronicarum a lui Hartmann Schedel (Augsburg, 1497); anonima Gesta romanorum, applicato moralisatis ac misticas (1497); Romanae historiae compendium a lui Pomponio Leto (Veneţia, 1499). Acestora li se adaugă un număr important de texte tipărite în secolele imediat următoare, printre care o ediţie a Vita et gesta Karoli Magni a lui Eginhardus (Koln, 1521), apologia împotriva lui Mahomed (în limba greacă), a împăratului Ioan VI Cantacuzino al Bizanţului (ediţia de la Basel, 1543), o ediţie din 1594 a Geografiei lui Ptolemeu sau Istoria Transilvaniei a lui Ciro Spontoni, de la 1638. Se adaugă diverse ediţii de texte semnate de personalităţi precum Terenţiu, Ammianus Marcellinus Lucian din Samosata, Theodor Spandugino, Erasmus din Rotterdam, Nicolaus Olahus, Alfonso Loschi etc.

*

Expoziţia „Nomos. Himere şi Garguie” / Christian Paraschiv

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66, Sala „Petru Creţia”
10 – 28 mai 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită să vizitaţi expoziţia cu „titlul Nomos. Himere şi Garguie” a artistului Christian Paraschiv.

„Această expoziţie stă la întâlnirea dintre o frumoasă îndrăzneală şi o nobilă datorie. Probabil că una dintre cele mai frumoase provocări din istoria artelor este încercarea picturii de a aborda temele sculpturii – o temeritate pentru care Christian Paraschiv este în cel mai potrivit moment al evoluţiei sale artistice. Garguii gotici, himerele, plăsmuirile imaginaţiei medievale care ies din zidurile marilor catedrale spre noi, deopotrivă pentru a ne apăra şi a ne speria, evocă un gen de spiritualitate care ni se pare îndepărtată şi străină, căci am învăţat cu toţii, anapoda, sub influenţa iluministă, că Evul Mediu e întunecat şi opac, populat cu oameni proşti, înapoiaţi şi cruzi. Doar că, pentru un artist de intensă spiritualitate precum Christian Paraschiv, pledoaria pentru actualitatea imaginarului gotic este un fel de datorie culturală faţă de un adevăr profund. Expoziţia aceasta ne arată că nobilele datorii se împlinesc numai cu frumoasă îndrăzneală.” – Sever Voinescu

* „Neverland Mythos” / Expoziţie de gravură a artistei Rodica Lomnăşan

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66, Sala „Al. Oprea”
3 – 28 mai 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită să vizitaţi expoziţia de gravură cu titlul „Neverland Mythos” a artistei Rodica Lomnăşan.

„Confuzia pe care o trăim în prezent ne face să ne simţim abandonaţi într-un loc al nimănui. Lumea întreagă parcă ar fi devenit un tărâm populat doar cu fantasme, himere, uneori iluzii, dar cel mai adesea spaime. Neverland este un tărâm ideal al visului, al libertăţii absolute, situat înafara timpului şi spaţiului, un refugiu într-o lume a inocenţei şi copilăriei veşnice. Acest sentiment m-a determinat să readuc la viaţă acele lucrări ale mele inspirate de poezia uriaşului pesimist Mircea Ivănescu, capabil însă şi de umor sau de o fină ironie, detectabile în versurile sale. Fiecare dintre aceste lucrări s-a născut ca o confesiune, ca o revenire în trecut, ca o rememorare, pentru că, în cele din urmă, creaţia dă un plus de semnificaţie vieţii şi, indiferent ce stări încercăm, ori ce fel de vremuri trăim, putem afla în noi inepuizabile şi autentice resurse creatoare. Lucrările prezentate sunt piese unicat (sau serie foarte redusă), realizate cu ajutorul tehnicilor gravurii, folosind o presă şi transferând imaginea de pe placa de metal sau de piatră (în cazul litografiei), pe hârtie.” – Rodica Lomnăşan

*

Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2022”

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2022”, eveniment realizat şi dedicat Zilei Europei, Nopţii Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.

Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2022” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti prezintă, în perioada 3-25 mai 2022, conceptul expoziţional: „Bauhaus 2022” al concursului internaţional de creativitate, prin prezentarea expoziţiei-experiment de artă şi arhitectură, care reuneşte cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarităţii şi al mişcării Bauhaus asupra societăţii moderne.

Expoziţia face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. – Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Bucureşti, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul „Bauhaus 2022” aduce o dimensiune culturală şi creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediţie a Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.

Detalii, aici: https://mnlr.ro/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-2022/

*

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni, 16 mai 2022, ora 19.00: Călin Mocanu

Joi, 19 mai 2022, ora 19.00: Mircea Vasilescu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #131 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 16 mai 2022, este Călin Mocanu, actor şi manager cultural, directorul Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti.

Invitatul episodului #132 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 19 mai 2022, este Mircea Vasilescu, critic şi istoric literar, comentator politico-mediatic, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Desfăşurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale iniţiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi-a suspendat ediţiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-şi relua întâlnirile cu invitaţi speciali şi cu public, Cafeneaua critică a revenit totuşi la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma şi pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obişnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalităţi literare, artistice, intelectuale despre chiar viaţa din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici https://culturaindirect.ro/mini-cafeneaua-critica-la-mnlr/.

*

Miercuri, 18 mai 2022, ora 18.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR

Călin-Andrei Mihăilescu / Retorică şi seducţie #11

Joi, 19 mai 2022, ora 20.00
Pe site-ul MNLR/ pe platforma culturaindirect.ro/ pe pagina de facebook

Litera Mov

Vineri, 20 mai 2022, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR

Cosmin Ciotloş / Ambreiaj #11

Duminică, 22 mai 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR şi pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie şi creaţie cu Loreta Popa
Invitat: Silviu Biriş


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top