Baraje anti-tanc folosite în războiul din Ucraina, montate în Piaţa Unirii din Iaşi. Lucrarea-manifest a artistului Nikita Kadan, din Kiev, realizată în vremuri de război, este simbolul solidarităţii ieşenilor cu poporul ucrainean, în cadrul Romanian Creative Week

Baraje anti-tanc folosite în războiul din Ucraina, montate în Piaţa Unirii din Iaşi. Lucrarea-manifest a artistului Nikita Kadan, din Kiev, realizată în vremuri de război, este simbolul solidarităţii ieşenilor cu poporul ucrainean, în cadrul Romanian Creative Week

The Movable Circle (Cercul Mişcător – n.r.), impresionanta instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev, în luna martie, este simbolul solidarităţii cu poporul ucrainean a ieşenilor şi a peste 800 de artişti români şi străini, care participă, în perioada 20 – 30 mai, la Romanian Creative Week (RCW), cel mai mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti.

Lucrarea a fost inaugurată vineri, 20 mai, în prezenţa primarului Iaşului, Mihai Chirica, a celor două curatoare ale expoziţiei – Marlene Herberth şi Elena Viziteu (Ionescu), a publicului şi a reprezentanţilor RCW 2022. Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iaşi printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare. Instalaţia, care poate fi văzută în Piaţa Unirii, din Iaşi, este compusă din 16 baraje anti-tanc, folosite de ucraineni, ca sistem de apărare, încă din primele zile ale războiului.

„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalaţia lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie. Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorinţa artistului a fost ca, la sfârşitul Romanian Creative Week, instalaţia să fie dezmbembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate oraşului Iaşi”, a declarat Marlene Herberth, la vernisajul expoziţiei.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat, la rândul său, că expoziţia va rămâne la Iaşi, aceasta fiind „un mesaj de pace, un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul acestui război. Sperăm ca cei care au de înţeles chiar să înţeleagă care este mesajul, unul foarte puternic, al acestei instalaţii semnate de artistul Nikita Kadan”.

Lucrarea artistului Nikita Kadan, care poate fi văzută la Iaşi pe toată perioada zilelor Romanian Creative Week (20-30 mai), este parte a secţiunii Arts & Craft din cadrul evenimentului, realizată de Federaţia Industriilor Creative din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, a Ministerului Culturii, Palas şi Rodotex.
Despre Nikita Kadan

Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăieşte războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuieşte şi în prezent, abordează pictura, grafica şi instalaţiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecţi, sociologi şi activişti pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spaţiu Revoluţionar Experimental) şi membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist şi curatorial.

„Lucrările lui Nikita Kadan combină încercarea de a reprezenta pierderea unui narativ istoric coerent şi efortul de a-i restabili rolul în societate. Alinierea atentă a operei sale la subiecte socio-politice ne oferă o perspectivă profundă asupra experienţei politice a „prezentului” totalizator, care caracterizează situaţia actuală din Ucraina. Continuând tradiţia activismului colectiv din cadrul REP, Nikita Kadan a elaborat o serie de lucrări individuale care cuprindeau noţiunile de politici ale memoriei şi relaţiile dintre narativele modernităţii şi realitatea societăţii capitaliste”, a explicat Silvia Franceschini, cercetător în domeniul artelor vizuale.

Thomas Fink, meşterul care a produs lucrarea lui Nikita Kadan, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învăţat meşteşugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca şi calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradiţională, unde face obiecte funcţionale, artistice şi cuţite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiţionale în designul contemporan.

Despre Romanian Creative Week

Aflat la cea de-a doua ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. Alături de FEPIC, organizatori ai evenimentului sunt: Palas, Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, Rodotex.

Parteneri: UniCredit Bank, gloâ’˘, George. Primul banking inteligent, LancĂ´me România, Philips, Raiffeisen Bank, Vodafone, Greenfield Copou Residence, Freudenberg Innovating Together, Volvo, DPD, Lenovo, Red Bull, Polirom, StakeBorg, Code 932, FONTIS, Wink, Smiley Camper, Travis, Fit, Creative Romanian Film Makers, Noir, Indiero, Acaju, Beerzone, Cafeneaua Piaţa Unirii, Czech In, Skin, Tribeca, Proevent, Dorna, Aeroportul Internaţional Iaşi, Institutul Francez Iaşi, Administraţia Naţională Apele Române, Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi şi Şcoala Primară „Gheorghe Asachi Iaşi”.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Pro TV, TVR Iaşi, Kiss FM, Voyo, Agerpres, Perfecte.ro, PressHub.ro, Newsweek România.

Amănunte despre RCW, pe romaniancreativeweek.ro pe paginile noastre de Facebook, Instagram, şi pe canalul nostru de YouTube.

Echipa Romanian Creative Week
[email protected]


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.