Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BRĂNESCU GERONIMO RĂDUCU, la data faptei director executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2014, inculpatul Brănescu Geronimo Răducu, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, ar fi cumpărat direct şi nu prin licitaţie deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la preţul total de 398.000 lei.

De menţionat este că bunurile respective ar fi fost achiziţionate de instituţia publică la preţuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preţ de 19,5 ori mai mare decât preţul de achiziţie).

Prejudiciul cauzat Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferenţa între preţul real al bunurilor şi preţul plătit) concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziţionate bunurile.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 inculpaţi (9 persoane fizice şi SC Nelanc Speed SRL) în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, mărturie mincinoasă, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpaţi, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuşi ai săi (administratori ai unor societăţi comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 – mai 2011, ar fi evidenţiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operaţiuni comerciale fictive constând în achiziţia de cereale de la persoanele juridice amintite (societăţi comerciale fantomă, plătitoare de tva). În realitate, cerealele erau achiziţionate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de tva).

Ca urmare a acestui demers a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei.

Pentru a crea aparenţa că achiziţiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare preţul cerealelor „cumpărate”, prin operaţiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă şi remise înapoi omului de afaceri. În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienţei banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri şi-ar fi însuşit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală.

Cinci dintre inculpaţi fiind audiaţi în prezentul dosar, cu intenţie, ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebaţi, în contradicţie vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menţionată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a nouă societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2010 – decembrie 2012, cele nouă societăţi comerciale ar fi omis să evidenţieze în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, o serie de operaţiuni comerciale efectuate (vizând comerţul cu legume şi fructe) şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

Ca urmare a acestor demersuri ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 55.711.151 lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asigurătorii faţă de şase societăţi comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

CONSTANTINESCU MARIUS-PAUL, la data faptei ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Constanţa – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Constantinescu Marius-Paul, în calitatea menţionată mai sus, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi, în perioada 29.09 -11.12.2007, ar fi înlocuit o cantitate de 14,661 kg bijuterii (în valoare de 400.000 euro potrivit estimării părţii civile) ridicate în urma unei percheziţii domiciliare, cu obiecte din metal comun, lemn, plastic sau alte materiale.

Înlocuirea bunurilor de valoare s-ar fi petrecut în contextul instrumentării de către inculpat a unui dosar de contrabandă.

Precizăm că bijuteriile respective ar fi fost înlocuite de inculpatul Constantinescu Marius-Paul în contextul în care în perioada respectivă s-au desfăşurat mai multe activităţi de manipulare şi expertizare a tuturor bijuteriilor (137,16 kg) ridicate în urma percheziţiei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două inculpate, pentru săvârşirea unei infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, comisă în forma autoratului şi a complicităţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014 – 2015, în contextul implementării proiectului intitulat „Înfiinţarea unei plantaţii de pomi fructiferi”, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celeilalte, ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (facturi, procese – verbale de predare primire, etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 84.153 lei.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de bani menţionată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, la data faptei preşedinte al unei asociaţii urbariale (asociaţie de proprietari păduri şi păşuni) pentru săvârşirea unei infracţiuni de omisiune de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit prevederilor legale pentru obţinerea sau reţinerea de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept a acestor fonduri ori active.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi omis să comunice la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) în termenul legal, de 10 zile, schimbările referitoare la suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiei (172,64 ha faţă de cele 190,56 ha declarate iniţial), aspect care ar fi avut ca urmare obţinerea, pe nedrept, a sprijinului financiar din fonduri europene în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, în sumă de 33.046 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate pentru săvârşirea unei infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2019, inculpata ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 116.652 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu o altă inculpată în sarcina căreia s-a reţinut comiterea unei infracţiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În prezenţa apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.