Brâncuşi – cea mai amplă expoziţie din ultimii 50 de ani găzduită de Timişoara în 2023

Brâncuşi – cea mai amplă expoziţie din ultimii 50 de ani găzduită de Timişoara în 2023

Brâncuşi – cea mai amplă expoziţie din ultimii 50 de ani găzduită de Timişoara în 2023

Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”

Loc de desfăşurare: Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Perioada: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024

Principala autoritate finanţatoare: Consiliul Judeţean Timiş

Co-organizatori: Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters,

Partener: Institutul Francez din România

Timişoara va găzdui o amplă expoziţie Constantin Brâncuşi, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală şi de Est în 2023 şi punct culminant al programului cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziţia va reuni pentru prima dată după 50 de ani în România sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar şi din tinereţea acestuia, din colecţii muzeale şi private din România. În dialog cu sculpturile va fi expusă şi o selecţie inedită de fotografii şi fragmente filmate de artist.

La Muzeul Naţional de Artă Timişoara vor fi prezentate peste 100 de opere brâncuşiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, principala autoritate finanţatoare, şi co-organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România.
Primele detalii au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat: Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Filip A. Petcu, directorul Muzeului Naţional de Artă Timişoara, Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters şi comisarul expoziţiei, Tilla Rudel, directoarea delegată la Timişoara a Institutului Francez din România, precum şi Ioan Gârboni, reprezentant al Ministrului Culturii.

Invitata specială a conferinţei a fost Doina Lemny, curatoarea expoziţiei, doctor în istoria artei, şi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în arta lui Constantin Brâncuşi. Doina Lemny a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziţii dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuşi, dar şi în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziţia „Sublimarea formei”, desfăşurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane.
În viziunea curatoarei, expoziţia „îşi propune să prezinte aspecte importante ale creaţiei artistului român legate de moştenirea sa românească, pe care a îmbogăţit-o cu experienţa sa ulterioară în chiar inima Europei, într-un dialog fructuos cu semenii săi […] Fideli spiritului artistului, dorim să punctăm aspecte ale acestui parcurs, care să fie repere pentru publicul de pretutindeni şi cu deosebire pentru publicul românesc care se recunoaşte adesea în opera lui Brâncuşi.”

Organizatorii îşi propun ca expoziţia să devină un punct de atracţie pentru un public naţional şi internaţional numeros de-a lungul celor patru luni.

Cu prilejul acestei expoziţii, Consiliul Judeţean Timiş va realiza o investiţie considerabilă în infrastructura Muzeului Naţional de Artă Timişoara, ceea ce va permite muzeului pe termen lung realizarea unor expoziţii de calibru internaţional. În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Timiş va asigura o parte semnificativă din bugetul de realizare a expoziţiei.

Expertiza Fundaţiei Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă şi relaţiile instituţionale dezvoltate cu principalele instituţii muzeale din Europa vor fi puse la dispoziţia acestei iniţiative unice în peisajul cultural românesc. Institutul Francez din România are un rol esenţial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou şi promovarea la nivel european a expoziţiei.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.