Florin Drăgan, rectorul UPT: „Săptămânal ne întâlnim la universitate cu un nou investitor, însă nu putem produce mai mulţi absolvenţi pentru că nu mai avem cadre didactice. Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislaţia”

Florin Drăgan, rectorul UPT: „Săptămânal ne întâlnim la universitate cu un nou investitor, însă nu putem produce mai mulţi absolvenţi pentru că nu mai avem cadre didactice. Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislaţia”

– Universităţile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timişoara vorbim despre o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieşit foarte mulţi profesori;

– În prezent există specialişti care doresc să se angajeze în universităţi, însă procedura birocratică este stufoasă şi uneori greu de îndeplinit, astfel că ulterior renunţă;

– Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara susţine că dacă nu sunt luate măsuri într-un timp scurt, atunci vom avea o criză atât în sistemul universitar, cât şi în piaţa muncii.

Pensionarea multor dascăli, dar şi creşterea salariilor din domenii precum IT&C, inginerie sau automotive au făcut ca în sistemul universitar să fi cel mai mic grad de ocupare a posturilor cu cadre didactice titulare, din ultimii ani. Angajarea studenţilor în companii, încă din primii ani de facultate, face ca în momentul în care tânărul termină studiile să aibă un venit cu mult peste posibilităţile din învăţământul universitar. Pierderea unui număr mare de cadre didactice titulare a fost compensată doar prin angajarea unor specialişti din companii, însă aceştia pot fi implicaţi cu predilecţie în lucrări de laborator sau proiecte şi nu desfăşoară nicio formă de activitate administrativă.

„De multă vreme discutăm cu specialişti din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani şi vor să dea ceva înapoi universităţii, doresc să se angajeze la noi, însă nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora. Nu putem să îi angajăm pentru că nu au publicate anumite articole ştiinţifice, deşi experienţa lor din piaţă – în opinia mea – este la fel de importantă. În prezent, dacă Bill Gates vine să îl angajăm la Universitatea Politehnica Timişoara, nu putem să o facem pentru că nu îndeplineşte grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. În ultimii zece ani, doar în doi ani am avut uşoare creşteri de cadre didactice titulare, în schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

O soluţie poate fi legiferarea doctoratelor industriale, astfel încât atât oamenii din companii, cât şi companiile să fie interesate ca angajaţii lor să facă studii de doctorat. Asta ar însemna ca persoane cu experienţă în mediul privat să vină să poată ţine cursuri în universitate. De ajutor ar fi şi echivalarea anumitor activităţi din companii, până la un anumit nivel de predare.

„În trecut, investitorii mergeau prima dată către administraţiile locale, acum merg prima dată la universităţi pentru a afla ce oameni pot recruta”

Piaţa muncii se confruntă de câţiva ani cu o criză de specialişti. În vestul ţării această criză se simte preponderent în companii din IT&C şi automotive. Sunt domenii care au nevoie de mai mulţi specialişti, însă universităţile din România nu pot suplimenta numărul de locuri în facultăţile din aceste domenii pentru că nu sunt suficienţi dascăli.

„Săptămânal avem întâlniri la universitate cu noi investitori sau cu oameni din conducerea unor companii care sunt deja prezente în regiune şi vor să se extindă. La aceste discuţii principalul subiect este legat de resursa umană, de numărul de absolvenţi din zonele tehnice din anii următori. În trecut, primele discuţii ale investitorilor erau de obicei cu autorităţile locale, acum vin prima dată la universitate pentru a afla dacă au pe cine să recruteze sau nu. Mai mult, am avut un investitor din zona de vest care ne-a solicitat conectarea cu rectorii din trei oraşe din zona de est a ţării pentru a avea discuţii cu aceştia, după care să aleagă unde să facă investiţia. De altfel, din zona studenţească am aflat că multe companii recrutează studenţii încă din anul I, lucru ce este atât în dezavantajul universităţii, cât şi în dezavantajul studentului pentru că nu mai are timp să acumuleze un bagaj important de cunoştinţe. Având în vedere necesitatea din piaţa muncii, modificările din acest an ale cifrelor de şcolarizare, în scădere doar pe zona inginerească, sunt cel puţin ciudate. Noi căutăm soluţii împreună cu companiile să creştem numărul de cadre didactice şi, implicit, al cifrelor de şcolarizare, nu să reducem în timp numărul de absolvenţi”, a declarat rectorul Florin Drăgan.

Potrivit unei analize a rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, populaţia şcolară între 19-23 de ani va scădea în următorii 15 ani cu 12% la nivel naţional, iar în bazinul de recrutare din zona de sud şi vest, va fi o scădere de aproximativ 20%.

„Se impune implementarea unor politici publice în zona demografică pentru că deja avem o scădere importantă a numărului de studenţi comparativ cu 2010. O altă scădere, în timp ce piaţa muncii are nevoie de mai mulţi oameni, va crea o criză în companii. Este nevoie şi de un ajutor dat universităţilor de a atrage studenţi străini. Asta ar însemna şi taxe mai mici pentru studenţii extracomunitari, pentru că la noi acestea depăşesc 2000 de euro pe zona de inginerie, în timp ce în ţări precum Germania sau Danemarca, studentul stăin nu plăteşte nicio taxă. Normal că acel tânăr va alege să meargă acolo, în detrimentul României. Această ultimă soluţie poate crea un efect într-un viitor apropiat, de 2-3 ani. De asemenea, se vorbeşte despre o nouă lege a educaţiei. Din start aceasta trebuie să conţină posibilitatea obţinerii unor microcredite şi posibilitatea obţinerii unei duble diplome europene”, a încheiat Florin Drăgan.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.