Începând de astăzi, 13 mai 2022, ora 10:00 au fost lansate sesiunile pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Începând de astăzi, 13 mai 2022, ora 10:00 au fost lansate sesiunile pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Bugetele puse la dispoziţie în această sesiune sunt:

Pentru Programul Rabla Clasic:
– persoane fizice – 335.500.000 lei;
– persoane juridice – 123.000.000 lei;
– U.A.T.-uri şi instituţii publice – 50.000.000 lei;

Pentru Programul Rabla Plus:
– persoane fizice – 262.000.000 lei;
– persoane juridice – 190.300.000 lei;
– U.A.T.-uri şi instituţii publice – 100.000.000 lei.

„Bugetul pentru Rabla Plus – persoane juridice a fost deja rezervat, fiind în continuare sume disponibile pentru înscrierea persoanelor fizice, unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice. De asemenea, încă sunt deschise înscrierile pentru Rabla Clasic, la toate cele trei categorii de beneficiari: persoane fizice, persoane juridice şi UAT-uri/instituţii publice. Faptul că sumele pentru Rabla Plus – persoane juridice au fost deja solicitate ne confirmă că există un interes impresionant pentru autovehiculele electrice, având în vedere şi ecotichetul oferit prin acest program care are o valoare de peste 10.000 de euro. Utilizarea autovehiculelor electrice este pe un trend puternic ascendent, ceea ce mă bucură, fiind un semnal foarte important din partea cetăţenilor care fac alegeri prietenoase cu mediul pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului din marile oraşe.” a declarat Laurenţiu-Adrian NECULAESCU, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

În cadrul Programului Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:
– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
– ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:
– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Programului Rabla Plus, cuantumul finanţării este de:
– 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
– 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
– pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Următoarea sesiune de înscriere în cadrul acestor programe va fi lansată în luna septembrie 2022, calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate solicitanţilor fiind disponibile pe site-ul AFM.

Biroul Comunicare
Administraţia Fondului pentru Mediu


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.