Întrevederea delegaţiei Senatului cu şefului Delegaţiei UE la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), E.S. ambasadorul Didier Lenoir

Întrevederea delegaţiei Senatului cu şefului Delegaţiei UE la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), E.S. ambasadorul Didier Lenoir

Întrevederea delegaţiei Senatului cu şefului Delegaţiei UE la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), E.S. ambasadorul Didier Lenoir

Vicepreşedintele Senatului, Robert Marius Cazanciuc, împreună cu liderul Grupului parlamentar la Partidului Social Democrat, Stefan Radu Oprea, au avut joi, 5 mai 2022, o întrevedere cu E.S. ambasadorul Didier Lenoir, şeful Delegaţiei UE la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

La începutul anului, Consiliul OCDE a decis, prin adoptarea unei rezoluţii, demararea discuţiilor de aderare a României la organizaţie, alături de celelalte 5 ţări candidate (Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru). Ulterior, a fost semnată Scrisoarea de confirmare din partea României.

În acest context, liderul Grupului parlamentar PSD, Ştefan-Radu Oprea, şi vicepreşedintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, au subliniat eforturile depuse de ţara noastră pentru a ajunge în fază de pre-aderare, şi şi-au manifestat interesul asupra etapelor viitoare.

În cadrul întrevederii, E.S. ambasadorul Didier Lenoir a felicitat autorităţile române pentru eforturile întreprinse şi a asigurat delegaţia Senatului de întregul sprijin, menţionând că procesul de aderare se întinde de regulă pe mai mulţi ani, timp în care trebuie parcurse mai multe etape, fiind un proces complex şi laborios, atât în plan intern cât şi la nivelul organizaţiei.

De asemenea, membrii delegaţiei Senatului au discutat cu şeful Delegaţiei UE la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi despre elaborarea Foii de Parcurs pentru România, document pe care Secretarul General al OCDE îl va supune aprobării Consiliului, cu ocazia Conferinţei Ministeriale anuale a OCDE, eveniment care va avea loc în perioada 9-10 iunie a.c., la Paris.

Ulterior acestui moment, statelor candidate le revine sarcina principală de elaborare a Memorandumului Iniţial, document prin care acestea trebuie să se poziţioneze faţă de toate instrumentele juridice ale OCDE.

De asemenea, Parlamentul are un rol important, deoarece procesul de aderare implică schimbări legislative.

Aceste instrumente juridice vizează domenii precum protecţia mediului, anticorupţia, digitalizarea/societatea informaţională, concurenţa, protecţia consumatorului, pieţele financiare şi asistenţa pentru dezvoltare.

Informaţii de background:
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost înfiinţată în anul 1948, sub denumirea de Organizaţia pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC), în contextul Planului Marshall.

Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv strategic al politicii noastre externe şi o prioritate a activităţilor de diplomaţie parlamentară ale Parlamentului României.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.