Muzeul Bucureştiului la Art Safari: „Theodor Aman. Primul artist român modern”

Muzeul Bucureştiului la Art Safari: „Theodor Aman. Primul artist român modern”

Muzeul Bucureştiului la Art Safari: „Theodor Aman. Primul artist român modern”

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să viziteze expoziţia „Theodor Aman. Primul artist român modern”, care va fi deschisă începând cu data de 12 mai 2022 în cadrul Art Safari, la Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii Bucureşti, pe strada Lipscani, nr. 18-20.

Graţie conceptului original şi scenografiei sale contemporane, parcurgând expoziţia dedicată lui Theodor Aman – organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti, produsă de Art Safari şi curatoriată de dr. Elena Olariu, director adjunct Secţia Artă a MMB – vizitatorii se vor putea bucura de cele peste 100 de lucrări alese special pentru această expunere muzeală. Publicul este invitat să admire unele dintre tablourile consacrate ale lui Aman, dar şi surprizele oferite cu ajutorul a 16 muzee şi instituţii de cultură din toată ţara precum şi de colecţionari privaţi: lucrări rar expuse în spaţiul public, special aduse la Art Safari 2022. Iar Muzeul Municipiului Bucureşti a pregătit opere atât din patrimoniul Pinacotecii Bucureşti, cât şi din cel al Muzeului Theodor Aman.

„Pavilionul Muzeal îi este dedicat lui Theodor Aman, marele maestru al picturii româneşti, întemeietor al Şcolii de Belle-Arte de la noi. Expoziţia curatoriată de Elena Olariu doreşte să readucă în atenţia publicului tânăr grandioasa personalitate a celui care a contribuit decisiv la modernizarea şi occidentalizarea artei româneşti, dar şi a societăţii autohtone în ansamblul ei. Expoziţia Aman, precum şi întreaga activitate a Pavilionului Muzeal sunt realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti”, a declarat Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Theodor Aman a reuşit să reflecte, într-un mod extrem de amănunţit, stilul de viaţă al elitei sociale şi culturale bucureştene, prin scenele de gen cu instantanee din propria casă sau din locurile pe care le-a vizitat. Aman îşi construise o imagine de aristocrat autohton, având şi o alură de artist apusean, fiind iniţiatorul primelor expoziţii şi galerii de artă din România. Scenele sale de gen sunt cele mai valoroase instantanee din întreaga artă românească, care surprind viaţa cotidiană a elitei bucureştene (…) Artistul a manifestat o grijă impresionantă faţă de amănunte, redând pe un spaţiu mic foarte multe detalii. În acest context, opera lui Theodor Aman devine esenţială pentru istoria socială românească a secolului al XIX-lea, care poate să fie perfect reconstituită prin imaginile din picturile, desenele, acuarelele sau gravurile sale”, a afirmat dr. Elena Olariu, curatorul expoziţiei.

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului. În toamnă, Art Safari va reveni cu un nou sezon expoziţional de trei luni. Este pentru prima dată în istoria evenimentului când acelaşi spaţiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat semnat între Muzeul Municipiului Bucureşti şi Art Safari. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro/e.

*****

Muzeul Municipiului Bucureşti are în componenţa sa 12 muzee şi case memoriale. MMB s-a afirmat ca fiind un centru informaţional, cultural şi educaţional, centru activ al unei reţele de organizaţii. Muzeul este un punct de reper pentru comunităţile culturale bucureştene, precum şi pentru mediul academic şi ştiinţific. Din structura Muzeului Municipiului Bucureşti pot fi vizitate în prezent: Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei.

Art Safari este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în Bucureşti sau în străinătate, Art Safari promovează conţinut educaţional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii şi tururi ghidate pentru copii şi adolescenţi. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept şi amploare. Art Safari a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediţii de până acum.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.