Participarea conducerii Poliţiei de Frontieră Române la workshop-ul cu tema  „Un cadru de guvernanţă pentru combaterea criminalităţii organizate” organizat de Ambasada Marii Britanii

Participarea conducerii Poliţiei de Frontieră Române la workshop-ul cu tema „Un cadru de guvernanţă pentru combaterea criminalităţii organizate” organizat de Ambasada Marii Britanii

Participarea conducerii Poliţiei de Frontieră Române la workshop-ul cu tema „Un cadru de guvernanţă pentru combaterea criminalităţii organizate” organizat de Ambasada Marii Britanii

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, domnul comisar şef de poliţie Ivaşcu Victor Ştefan, a participat miercuri, 04 mai 2022, alături de specialişti din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere a IGPF, la workshop-ul cu tema „Un cadru de guvernanţă pentru combaterea criminalităţii organizate”.

Întâlnirea de lucru a specialiştilor din domeniul ordinii şi siguranţei publice române şi britanice se desfăşoară în perioada 4 – 6 mai a.c. şi este organizată de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti şi Agenţia Naţională pentru Combaterea Crimei Organizate din Marea Britanie – NCA (National Crime Agency).

La eveniment au participat, alături de ambasadorul britanic la Bucureşti, domnul Andrew Noble, reprezentanţi ai NCA, inspectorul general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Benone-Marian Matei, precum şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Maria Mădălina Turza.

Obiectivul acestei întâlniri este schimbul de bune practici dintre Marea Britanie şi România, precum şi identificarea de noi oportunităţi de colaborare bilaterală dintre cele două state în ceea ce priveşte abordarea sistemică şi integrată asupra combaterii criminalităţii organizate, inclusiv prin discuţii despre metodele de gestionare a riscurilor şi modelul celor 4P (pursue, prevent, prepare and protect).

La discuţii participă şi membri ai Poliţiei de Frontieră din Marea Britanie, ai Biroului de Imigrări, ai Serviciului de Procuratură al Coroanei dar şi reprezentanţi români din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Externe, de Justiţie care îşi expun perspectiva şi explică provocările cu care se confruntă, în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii transfrontaliere. De asemenea, la workshop au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române de Frontieră, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

În discursul din cadrul seminarului, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a precizat faptul că „fenomenul infracţional transfrontalier, manifestat pe tipologii precum migraţia ilegală, contrabanda cu produse accizabile, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri şi activităţile de spălare de bani, terorismul şi criminalitatea informatică, accentuat de existenţa unui caracter bine organizat, obligă autorităţile naţionale şi europene competente, la poziţii tot mai ferme bazate pe o abordare coordonată.

Din perspectiva noastră, a Poliţiei de Frontieră Române, raportat la atribuţiile conferite de lege, migraţia ilegală şi contrabanda cu bunuri accizabile reprezintă cele mai grave forme ale criminalităţii organizate transfrontaliere.

Astfel, Poliţia de Frontieră Română manifestă o preocupare continuă în identificarea celor mai eficiente metode de combatere a criminalităţii organizate, sub toate valenţele ei, prin utilizarea resurselor disponibile, pregătirea permanentă a personalului cu atribuţii în domeniu, precum şi printr-o cooperare strânsă cu autorităţile naţionale şi internaţionale de aplicare a legii, în cadrul investigaţiilor comune”.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat: „Marea Britanie şi România au un parteneriat puternic şi de lungă durată în combaterea cazurilor asociate sclaviei moderne şi traficului de persoane, atât pe plan operaţional, cât şi în spaţiul de prevenire. Ne bucurăm că, alături de colegii noştri de la Agenţia Naţională pentru Combaterea Crimei Organizate din Marea Britanie, am putut facilita aceste discuţii pentru schimbul de bune practici în vederea dezvoltării relaţiei bilaterale dintre autorităţile din Romania şi Marea Britanie în domeniul combaterii criminalităţii organizate. Ameninţările aduse de grupurile infracţionale de crimă organizată provoacă daune grave indivizilor, familiilor şi subminează comunităţile întregi pentru mai multe generaţii, dar împreună le putem preveni”.

O astfel de întâlnire este de un real folos pentru autorităţile de aplicare a legii implicate în combaterea criminalităţii organizate cu impact transfrontalier, precum şi în sprijinul şi întărirea relaţiilor de cooperare inter-instituţionale între structurile poliţieneşti din România şi structurile de resort din Marea Britanie.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.