Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la prezentarea Raportului final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania”

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la prezentarea Raportului final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania”

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, astăzi, la prezentarea Raportului Final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania” privind simplificarea licenţierii activităţii mediului de afaceri, elaborat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Datele raportului prezentat astăzi arată că reformarea sistemului actual de proceduri pentru deschiderea unei afaceri în România şi alinierea la exemplele de bune practici internaţionale ar duce, pe termen lung, la creşterea nivelului de bunăstare a românilor, potrivit estimărilor OCDE. Productivitatea României a crescut în ultimii ani, însă reglementarea prea strictă care implică 111 tipuri de licenţe, emise de 43 de autorităţi diferite, a reprezentat una dintre provocările majore pe care mediul de afaceri le întâmpină.

Raportul cuprinde concluziile unei analize ample, care sprijină demersurile pe care Guvernul României le implementează şi angajamentul pe care acesta şi l-a asumat prin Programul de Guvernare, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin candidatura la OCDE, pentru diminuarea birocraţiei, implementarea digitalizării şi sprijinirea investitorilor.

„Mediul de afaceri reprezintă coloana vertebrală a economiei şi are nevoie de sprijin. Parteneriatul deschis şi onest al Guvernului cu mediul de afaceri, dublat de implicarea OCDE în implementarea reformelor, va duce pe termen lung la o creştere cu circa 4% a PIB/locuitor. Antreprenorii trebuie să îşi concentreze eforturile de creativitate asupra dezvoltării afacerii, nu pe procedurile administrative. Doar astfel îi putem încuraja să aducă mai multă valoare adăugată în economia noastră. După cele 6 luni de guvernare, consider că reducerea presiunii administrative asupra mediului de afaceri este modul prin care putem accelera procesul de relansare economică şi prin care putem beneficia inclusiv de relocarea în România a unor afaceri”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Raportul cuprinde inclusiv angajamentele care sunt asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă:

Adoptarea principiului „o singură dată”, care permite firmelor să li se solicite să furnizeze aceleaşi informaţii sau documente instituţiilor publice o singură dată;

Implementarea regimului unic de licenţiere industrială care va introduce aprobarea tacită pentru anumite tipuri de licenţe în urma înregistrării acestora pe platforma electronică;

Implementarea integrală a unui punct unic de contact electronic

Alvaro Pereira, Director Departamentului Economic din cadrul OCDE, a salutat determinarea prim-ministrului Nicolae Ciucă şi a membrilor Guvernului de a dinamiza ritmul reducerii birocraţiei. Totodată, a confirmat devotamentul OCDE şi al Direcţiei Generale Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM) pentru susţinerea unor politici mai bune pentru a asigura prosperitatea cetăţenilor.

Detalii sunt disponibile aici:
https://www.oecd.org/economy/surveys/enhancing-the-business-environment-in-romania-through-industrial-and-manufacturing-licensing-simplification.pdf

https://www.oecd.org/economy/surveys/business-licensing-inventory-and-simplification-roadmap.pdf

Biroul de presă al Guvernului


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.