Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituţională pe tematica UNESCO
Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Janina Sitaru, a coordonat joi, 12 mai 2022, reuniunea de lucru interinstituţională pe teme legate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), găzduită în sala Regele Mihai I a Palatului Parlamentului.
Întâlnirea a fost prima dintr-o serie iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu obiectivele specifice din Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea creării unor bune practici în materie de informare şi de urmărire a problematicii circumscrise şi implicit a sporirii relevanţei României în plan internaţional, prin intermediul UNESCO.
În cadrul reuniunii, secretarul de stat MAE a evocat buna colaborare instituţională, care a permis obţinerea, în acest an, unor succese importante ale României în context UNESCO, cum sunt includerea Ţinutului Buzăului în reţeaua mondială de Geoparcuri UNESCO şi reînnoirea statutului de Centru UNESCO a Centrului Internaţional de Pregătire Avansată şi Cercetare în Fizică – CIFRA din Măgurele. Acestea se adaugă evoluţiilor recente legate de acceptarea de către UNESCO, spre analiză, a dosarelor multinaţionale Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova şi Tradiţia creşterii cailor lipiţani, sau de includerea în patrimoniul mondial UNESCO a celui mai nou element românesc de pe această listă – Peisajul cultural Roşia Montană.
Totodată, Janina Sitaru a subliniat importanţa intensificării dialogului interinstituţional pentru promovarea patrimoniului românesc şi pentru sprijinirea principiilor de bază şi a valorilor universale promovate de UNESCO. În egală măsură, oficialul MAE a punctat importanţa şi impactul pozitiv asupra cooperării regionale şi bunei vecinătăţi al iniţiativelor, parteneriatelor, colaborărilor şi dosarelor transfrontaliere în care România este implicată.
La reuniune au mai participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Delegaţiei Permanente a României pe lângă UNESCO – Paris, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi Institutului Naţional al Patrimoniului, respectiv experţi şi punctele focale ale României pentru diverse problematici UNESCO.
*** Informaţii suplimentare:
Înfiinţată la data de 16 noiembrie 1945 ca instituţie specializată ONU, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) are un rol strategic în atingerea obiectivelor principale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii, în vederea consolidării cooperării internaţionale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricţii de rasă, sex, limbă sau religie.
Începând de la data aderării sale la UNESCO (27 iulie 1956), România este membru activ al tuturor celor şapte convenţii culturale UNESCO şi participă la toate reuniunile organismelor subsidiare ale UNESCO. În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO – Paris, care asigură legătura dintre UNESCO şi instituţiile naţionale cu responsabilităţi directe în problematica protejării patrimoniului, aşa cum sunt Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului, Comisia Naţională Pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]