Performanţă şi interculturalitate la Suceava, Olimpiada naţională interdisciplinară de limbă şi literatură română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”, secţiunea gimnaziu

Performanţă şi interculturalitate la Suceava, Olimpiada naţională interdisciplinară de limbă şi literatură română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”, secţiunea gimnaziu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a organizat, în perioada 11-15 mai 2022, Olimpiada naţională interdisciplinară de limbă şi literatură română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”, secţiunea gimnaziu, clasele V-VIII.

Olimpiada a fost aprobată de Ministerul Educaţiei în Calendarul competiţiilor naţionale pe discipline la care participă elevi români şi s-a desfăşurat în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi în colaborare cu Institutul „Bucovina” al Academiei Române, Facultatea de Litere a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Naţional al Bucovinei, Centrul Cultural Bucovina, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Suceava (Consiliul Judeţean Suceava), Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Dragomirna şi Centrele de tineret Ecclesia. EGGER România a fost alături de organizatorii olimpiadei printr-o sponsorizare în volume de beletristică dedicate copiilor şi tineretului care au constituit o plăcută surpriză pentru elevii de gimnaziu participanţi la competiţie.

Cei 179 de elevi de gimnaziu, însoţiţi de 42 de profesori din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, au susţinut Proba scrisă în data de 12 mai şi Proba orală pe 13 mai care s-au desfăşurat la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava. Alături de organizatorul competiţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, s-au implicat în desfăşurarea acestei competiţii de înaltă ţinută şcolară Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” Suceava, Şcoala gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” Cajvana, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Colegiul Silvic Bucovina, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Şcoala gimnazială nr. 4 Vatra Dornei, Şcoala gimnazială Straja, Şcoala gimnazială Bosanci, Şcoala gimnazială Moara Nică, Şcoala gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Şcoala gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni etc., unităţi şcolare care susţin valorile şi performanţa în mediu şcolar.

La deschiderea competiţiei, care a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală -Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava, au participat Ionel – Florian Lixandru, secretar de stat, Învăţământ preuniversitar şi Relaţia cu Parlamentul în cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu, consilier al Ministrului Educaţiei, conf. univ. dr. Vasile Timiş, inspector general în Ministerul Educaţiei, inspectorul patriarhal Aurelian-George Jambore, reprezentant al Patriarhiei Române, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Grigore Bocanci, inspectorul general adjunct, prof. dr. Petru Crăciun, inspectorul şcolar pentru limba şi literatura română, prof. dr. Isabel Vintilă şi inspectorul şcolar de religie prof. Daniela Ceredeev.

Menţionăm că Olimpiada naţională interdisciplinară de limbă şi literatură română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească” este o competiţie naţională de excelenţă, la care participă elevi din toată ţara, din învăţământul de stat, particular şi confesional, la clasa pe care o frecventează în anul de desfăşurare a Olimpiadei, „elevi cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele limba şi literatura română şi religie (toate cultele)”, selectaţi anterior în judeţele lor la faza judeţeană a competiţiei, aşa cum se prevede în regulamentul specific. Această olimpiadă a avut ca punct de plecare concursul naţional cu acelaşi nume care s-a desfăşurat de mai multe ori la Putna şi la Suceava, mai întâi doar cu proba scrisă.

Din anul 2019, competiţia a avut două nivele de performanţă, gimnaziu şi liceu, probă scrisă, probă orală şi probă de proiect la alegere. În regulamentul specific este precizat faptul că olimpiada valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă, a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar şi se adresează elevilor creativi, cu un orizont cultural adecvat vârstei, care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie.

Elevii trebuie să deţină abilităţi de documentare, de lectură şi de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume, corelate cu categoria estetică a frumosului, a adevărului şi a binelui. Olimpiada are un generic bogat în semnificaţii „Frumuseţea sacră a lumii”, fiecare elev de gimnaziu pregătindu-se pentru participarea la competiţie având în vedere diferite teme specifice vârstei programelor şcolare la cele două discipline, limba şi literatura română şi religie: „Creaţia ca dar al iubirii divine” (clasa a V-a); „Eu şi universul meu familial” (clasa a VI-a); „Omul în comuniune cu semenii şi divinitatea” (clasa a VII-a); „Iubirea ca formă de comuniune şi împlinire” (clasa a VIII-a).

Elevii care au participat anul acesta la această competiţie s-au bucurat de un program educativ bogat care s-a concretizat în vizite la Muzeul Naţional al Bucovinei, Hanul Domnesc, Muzeul Satului, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Cetatea de Scaun a Sucevei, bisericile medievale din municipiu (Mirăuţi, Domniţelor, Sf. Dumitru, Învierii, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava etc.) şi un popas la expoziţia „Biblia Călătoare şi Sfinţitoare”.

În data de 14 mai 2022, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut cele mai bune medii în urma celor două probe de concurs. Astfel, s-au acordat de către Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava patru premii I, cinci premii II, trei premii III, 28 de menţiuni şi 47 de Premii speciale. La acestea, s-au adăugat diplome ale partenerilor fideli competiţiei pe care i-am menţionat mai sus, însoţite de cărţi, albume, reviste şi materiale didactice utile fiecărui elev de gimnaziu care are rezultate deosebite la nivel de performanţă şcolară.

Premiul I a ajuns în acest an la elevi din judeţele Mehedinţi, Argeş şi Caraş-Severin, performerii din ţară obţinând trei note finale de 10.00 la clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a.

Lotul judeţului Suceava a fost format din patru elevi şi a obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada naţională interdisciplinară de limbă şi literatură română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească” din acest an: Premiul al III-lea la clasa a V-a (Şcoala gimnazială nr. 4 din Suceava), Premiul al II-lea la clasa a VI-a (Şcoala gimnazială Miron Costin din Suceava), Menţiune la clasa a VII-a (Şcoala gimnazială nr. 3 din Suceava) şi un punctaj foarte bun la clasa a VIII-a (Şcoala gimnazială Bogdan Vodă Câmpulung Moldovenesc).

Inspector şcolar general,
Prof. Bocanci Grigore

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava,
Prof. Anuţei Ioan Cezar, inspector şcolar


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.