Readaptarea strategiei privind exploatarea resurselor minerale, o şansă uriaşă pentru viitorul economiei naţionale

Readaptarea strategiei privind exploatarea resurselor minerale, o şansă uriaşă pentru viitorul economiei naţionale

Readaptarea strategiei privind exploatarea resurselor minerale, o şansă uriaşă pentru viitorul economiei naţionale

Noua realitate economică europeană, determinată de războiul din Ucraina, obligă România la reconfigurarea şi readaptarea strategiilor şi politicilor publice din toate domeniile de activitate. În acest context, conducerea statului român trebuie să regândească din mers noi procese privind exploatarea resurselor, atât energetice, cât şi neenergetice, astfel încât să prevenim din timp apariţia unor crize cu efecte nefaste, asupra populaţiei şi a economiei.

Una dintre preocupările actuale ale Ministerului Economiei, condus de PSD, este adecvarea strategiei privind exploatarea resurselor minerale la cerinţele prezentului. În acest context, se poartă discuţii active, cu toţi partenerii şi specialiştii din domeniul resurselor minerale neenergetice, inclusiv mediul academic şi sindicatele, în scopul actualizării Strategiei Miniere a României.

Contextul conflictului din estul ţării noastre a schimbat radical priorităţile stabilite anterior războiului, în toate sferele economice, astfel încât am ajuns într-o perioadă de crize suprapuse, cărora trebuie să le facem faţă, pentru a nu provoca consecinţe nedorite şi a evita apariţia unor blocaje economice greu de gestionat.

Imediat după ce Strategia Minieră a României va fi finalizată, cu definirea precisă a obiectivelor de acţiune, România va putea deveni un hub de dezvoltare în domeniul materiilor minerale neenergetice, dar şi în cel al materiilor prime rare. Avem resurse minerale importante, precum şi multe nedescoperite, fapt ce ne conferă o capacitate superioară de exploatare, chiar şi de export, iar atractivitatea acestor resurse va deveni un atu important pentru ţara noastră.

De asemenea, exploatarea pe scară largă a acestor resurse va dezvolta lanţul de producţie autohton, prin crearea de noi locuri de muncă şi apariţia de noi oportunităţi investiţionale şi, implicit, fonduri substanţiale în economia naţională.

Consider că este vital pentru Guvern să traseze şi să actualizeze de urgenţă liniile directoare pentru dezvoltarea acestui sector, bine delimitate, armonizate conform nevoilor pieţei şi, în acelaşi timp, noilor materii care devin indispensabile în industriile de astăzi.

Deputat CRISTINA-ELENA DINU
Circumscripţia Electorală nr. 19 GIURGIU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.