Reuniunea Grupului de Nivel Înalt România – SUA în domeniul apărării

Reuniunea Grupului de Nivel Înalt România – SUA în domeniul apărării

Reuniunea Grupului de Nivel Înalt România – SUA în domeniul apărării

O nouă rundă a Reuniunii Grupului de Nivel Înalt România – SUA în domeniul apărării avut loc la Bucureşti, în zilele de 11 şi 12 mai, cu participarea asistentului secretarului american al apărării pentru afaceri de securitate internaţională, Celeste Wallander, delegaţia română fiind condusă de către Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale.

Vizita oficialului american a reprezentat un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii pe teme actuale de securitate şi apărare şi cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât şi în context aliat.

Agenda de lucru a inclus teme de interes comun, precum evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent asupra războiului din Ucraina, pregătirea deciziilor ce vor fi luate cu prilejul Summit-ului NATO de la Madrid din luna iunie, cooperarea NATO – UE, cooperarea bilaterală România – SUA în domeniul apărării, planificarea apărării şi achiziţiilor, resursele alocate sectorului apărării şi programele majore de înzestrare derulate cu partenerul american.

Pe parcursul reuniunii, cele două delegaţii au evidenţiat ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii Mării Negre.

În marja evenimentului, cei doi oficiali au vizitat Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, prilej cu care partea română a mulţumit SUA pentru angajamentul şi contribuţia consistentă în vederea asigurării securităţii flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziţionarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 şi F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România, acestea fiind doar câteva exemple concrete ale solidităţii relaţiei transatlantice.

Biroul de presă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top