Romfilatelia, în colaborare cu Banca Naţionlă a României şi Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale vă prezintă emisiunea de mărci poştale cu titlul „Pictori ai bancnotelor româneşti” care se introduce în circulaţie, vineri, 20 mai 2022, ca o premieră naţională alături de o mapă filatelică specială în tiraj limitat.

Romfilatelia, în colaborare cu Banca Naţionlă a României şi Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale vă prezintă emisiunea de mărci poştale cu titlul „Pictori ai bancnotelor româneşti” care se introduce în circulaţie, vineri, 20 mai 2022, ca o premieră naţională alături de o mapă filatelică specială în tiraj limitat.

Imaginile ilustrează concepţiile şi modalităţile artistice de ilustrare a mesajului fiduciar pe care Banca Naţională a României dorea să-l transmită populaţiei prin intermediul bancnotelor ce se programau a fi emise în perioada anilor 1929-1947.

Mărcile poştale care compun seria actualei emisiuni „Pictori ai bancnotelor româneşti” reproduc proiecte aparţinând unor pictori cum au fost Nicolae Grigorescu, Ary Murnu, Gheorghe Chirovici, Al. Brătescu-Voineşti şi Şerban Zainea. Desenele prezente reflectă vizibil atmosfera picturilor din lumea satelor realizate de Nicolae Grigorescu, figurile reprezentative ale istoriei neamului (Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul), atmosfera idilică a lumii oierilor, sinteza tradiţiilor familiei, a muncilor câmpului şi a simbolurilor producţiei industriale.

Nicolae Grigorescu (1838-1907), un mare maestru al penelului românesc, a ilustrat în picturile sale rezultatul simbiozei dintre realismul Şcolii de la Barbizon, impresionism şi simbolism. Este primul artist plastic ale cărui merite sunt răsplătite cu titlul de membru de onoare al Academiei Române

Gheorghe Chirovici (1883-1968), pictor, desenator şi realizator de fresce religioase. A avut o scurtă ucenicie pe lângă pictori italieni de biserici, alegându-şi singur drumul artistic după ce renunţă la studiile începute la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. În creaţiile sale a fost vizibil influenţat de stilul lui Nicolae Grigorescu, abordând în mod special spiritualitatea religioasă a ţăranului român.

Şerban Zainea (1907-1990), absolvent al Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, l-a avut ca profesor pe Camil Ressu. A devenit cunoscut publicului cu ocazia primei expoziţii personale din anul 1928 de la Salonul Oficial de Grafică. În anul 1934 pleacă în Italia unde devine cursant al Academiei de Belle Arte din Florenţa. Revenit în ţară în 1936, după angajarea la Fabrica de Timbre, este trimis pentru specializare la Viena pentru domeniul desenului şi gravurii.

Ary Murnu Gheorghiades (1881-1971), cunoscut mai ales sub numele de Ary Murnu, pictor şi grafician, a fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu şi fratele mai mic al scriitorului şi istoricului George Murnu (membru al Academiei Române). A făcut studiile gimnaziale şi liceale la Budapesta, după care s-a înscris la Kunstakademie din Munchen. A studiat apoi între 1902-1904 artele frumoase la Iaşi şi la Bucureşti.

Alexandru Brătescu-Voineşti (1897-1995), pictor şi grafician, a fost fiul scriitorului cunoscut sub acelaşi nume. A urmat la Paris studii de pictură între anii 1921-1926. Este cunoscut ca un talentat ilustrator de carte. Din păcate nu se cunosc amănunte privind biografia acestuia. A realizat ilustraţii de carte şi pictură murală şi este cunoscut ca autorul mai multor proiecte de mărci poştale şi bancnote.

Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Băncii Naţionale a României şi ai Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naţionale a României, pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea filatelică va fi disponibilă începând de vineri, 20 mai 2022, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Biroul Relaţii Publice


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.