Zi de sărbătoare cu dublă însemnătate pentru pompierii militari bistriţeni

Zi de sărbătoare cu dublă însemnătate pentru pompierii militari bistriţeni

Astăzi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud a avut loc un ceremonial militar cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de pompieri militari în oraşul Bistriţa.

La acest eveniment important din viaţa salvatorilor bistriţeni au participat deputatul Bogdan Ivan Gruia, prefectul judeţului Bistriţa – Năsăud, doamna Mica Oprea, domnul Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, primarul municipiului Bistriţa, domnul Ioan Turc, comandanţii şi şefii unităţilor militare aparţinând Sistemului National de Apărare, Ordine Publică si Siguranţa Naţională din judeţul Bistriţa – Năsăud, reprezentanţilor instituţiilor publice deconcentrate si descentralizate judeţene, cadre active, în rezervă şi retragere ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi mulţi alţi colaboratori ai inspectoratului nostru.

După un moment de reculegere pentru pompierii militari bistriţeni care au trecut la cele veşnice, inspectorul şef, colonel dr. ing. Constantin Florea a oferit plachete aniversare tuturor celor care au condus destinele şi au contribuit la dezvoltarea subunităţii bistriţene de-a lungul timpului, precum şi partenerilor locali din administraţia judeţeană şi a municipalităţii.

***

În a doua parte a ceremonialului militar, 40 de tineri au jurat credinţă României, au jurat că vor fi alături de oameni oricând va fi nevoie. Jurământul militar este legământul sacru faţă de ţară.

„Jur credinţă patriei mele, România.
Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu”

Comanda ISU Bistriţa – Năsăud le-a urat bun venit în familia noastră şi i-a asigurat de tot sprijinul necesar în această carieră militară pe care şi-au dorit-o.

După o perioadă de pregătire în cadrul programului de formare iniţială a soldaţilor profesionişti, a avut loc ceremonia de depunere a legământului de credinţă faţă de Patrie. Urmează încă o perioadă de pregătire profesională a acestora care să le permită ulterior aportul la gestionarea de către ISU Bistriţa – Năsăud a situaţiilor generate de diferite tipuri de risc (furtuni, viscol, inundaţii, alunecări de teren, secetă, temperaturi extreme, incendii de vegetaţie uscată, cutremure de pământ, accidente, avarii şi incendii în industrie, epizootii, epidemii, incendii etc).

După finalizarea perioadei de pregătire, aceşti tineri minunaţi îşi vor desfăşura activitatea în cadrul subunităţilor de intervenţie a inspectoratului.

***Info background

Prima formă a jurământului o întâlnim în antichitate, când Jocurile Olimpice începeau cu o procesiune solemnă, jertfe, defilarea concurenţilor şi jurământul olimpic. Mai târziu, în Imperiul Roman, fiecare soldat roman îşi exprima credinţa printr-un jurământ denumit sacramentum.

În Evul Mediu, ceremonia care cuprindea jurământul de credinţă şi de supunere al unui vasal faţă de suzeranul său purta denumirea de omagiu. Ulterior, peste vechiul omagiu s-a suprapus un al doilea ritual, strict religios: cu mâna întinsă pe Evanghelie sau moaşte, noul vasal jura să-i fie credincios stăpânului său. Era ceea ce se numea jurământ de credinţă.

Se constată, că din jurământul militar izvorăsc două dimensiuni esenţiale: apărarea ţării până la sacrificiul suprem şi existenţa divinităţii în cadrul acestui legământ.

Le urăm bun venit în rândul militarilor şi le dorim succes în activitate!

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.