Comunicat de presă – Ambasada României în Italia

Conferinţa „Românii din Italia între vechi stereotipuri şi noi orizonturi” organizată la sediul Primăriei Roma

Ambasada României în Italia, alături de Istituto di Studi Politici San Pio V şi Centro di Studi e Ricerche IDOS au organizat, la 23 ianuarie, conferinţa cu titlul „Românii din Italia între vechi stereotipuri şi noi orizonturi” la sediul Primăriei Roma.

Evenimentul a constituit o dezbatere pe marginea volumului bilingv „Rădăcini la jumătate. Treizeci de ani de imigraţie românească în Italia”, ce cuprinde o serie de analize şi statistici sociologice multisectoriale, utile pentru a înţelege dimensiunile variate ale prezenţei româneşti în Italia.

În prezenţa ambasadorului României în Italia Gabriela Dancău, a primarului Romei Roberto Gualtieri şi a ambasadorului Republicii Moldova Anatolie Urecheanu, preşedintele Institutului San Pio V, Paolo de Nardis şi experţii Benedetto Coccia, Antonio Ricci şi Miruna Căjvaneanu au prezentat informaţii statistice actualizate.

Anda Naciu, medic endocrinolog, Andreea Ştefănescu, gimnastă şi campioană mondială, şi Loredana Teodorescu, expertă în relaţii internaţionale şi leadership feminin, au împărtăşit experienţele personale legate de emigraţie.

În intervenţia sa, ambasadorul Gabriela Dancău a felicitat autorii volumului prezentat, care mai presus de datele statistice ilustrate, reuşeşte să surprindă fidel dimensiunea umană şi emoţiile care au însoţit în ultimii 30 de ani emigraţia românească în Italia. A arătat că transformările pozitive care au marcat România ultimilor 30 de ani, devenit între timp stat membru UE şi NATO, se datorează şi eforturilor şi sacrificiilor emigraţiei româneşti în străinătate, printre care s-a remarcat cea în Italia. La rândul său, comunitatea românească din Italia a înregistrat schimbări majore, devenind un model de integrare de succes în societatea-gazdă.

„Integrarea colectivă şi individuală a comunităţii române în Italia se datorează muncii depuse de cetăţenii noştri, eforturilor autorităţilor române şi italiene, Bisericii ortodoxe şi Bisericii catolice, care i-au călăuzit pe drumul lor, şi nu în ultimul rând societăţii italiene care i-a primit cu braţele deschise” a adăugat ambasadorul român. În încheiere, a dedicat evenimentul Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorită în România la 24 ianuarie, exprimând speranţa unor noi începuturi pentru unitatea românilor.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a exprimat recunoştinţa faţă de contribuţia comunităţii române la dezvoltarea societăţii-gazdă. A arătat deschiderea deplină pentru aprofundarea integrării prin explorarea şi stimularea participării cetăţenilor români la viaţa politico-administrativă, drept care derivă din calitatea de cetăţeni europeni. De asemenea, a exprimat întreaga disponibilitate pentru continuarea cooperării în plan cultural prin dezvoltarea de proiecte comune şi în plan social, prin valorificarea informaţiilor cuprinse în volumul prezentat.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 250 de participanţi, printre care parlamentari români şi italieni şi reprezentanţi ai mai multor instituţii italiene.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.