Comunicat de presă – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş

Sancţiuni aplicate de poliţiştii rutieri

În zilele de 22 şi 23 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri argeşeni au continuat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv.

Ca urmare a abaterilor constatate în cele 48 de ore, au fost aplicate 418 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 145.000 de lei. Totodată au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de circulaţie, 35 de permise de conducere (dintre care 5 pentru consum de alcool şi 12 pentru viteză excesivă) şi au fost retrase 14 certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

– Conducea sub influenţa substanţelor cu efect psihoactiv
În ziua de 23 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au depistat un tânăr de 20 de ani, din Schitu Goleşti, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza localităţii de domiciliu, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, s-a stabilit că cel în cauză se afla sub influenţa unor substanţe cu efect psihoactiv.

Tânărul a fost copndus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea confirmării, prin analize de specialitate, a substanţelor prezente în organism.

Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.2 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, fără drept de circulaţie.

– Conducea sub influenţa alcoolului
În noaptea de 22 spre 23 ianuarie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti au fost sesizaţi cu privire la un eveniment rutier în care a fost implicat un singur autoturism, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale.

În urma verificărilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că un tânăr de 21 de ani, din Stâlpeni, care conducea autoturismul în cauză pe DC 44, pe raza comunei Mihăeşti, se afla sub influenţa alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, unde au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind emisă dovadă fără drept de circulaţie.

– Sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri

În ziua de 23 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeş au depistat un bărbat de 35 de ani, care conducea un ansamblu format din cap tractor şi semiremorcă, care se deplasa pe DN 7C, pe raza localităţii Băiculeşti, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 89 de km/h.

Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că cel în cauză nu purta centura de siguranţă, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a semiremorcii era expirată, iar certificatul de înmatriculare al capului tractor era deteriorat.

Totodată, cu ocazia verificărilor, s-a constatat că şoferul nu utiliza cartela tahograf pentru înregistrarea timpilor de condus şi de odihnă, asupra aparatului în cauză fiind realizată o intervenţie neautorizată, astfel încât aparatul să nu înregistreze deplasarea autovehiculului.

Ca urmare a abaterilor constatate, conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare totală de peste 5.000 de lei, după cum urmează:
– 4 sancţiuni în valoare totală de 1.160 de lei, aplicate conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi măsura complementară de reţinere a certificatelor de înmatriculare aferente capului tractor, precum şi semiremorcii;
– o sancţiune în valoare de 4.000 de lei, aplicată conform O.G. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, precum şi măsura complementară de imobilizare a ansamblului rutier.

– Conducea cu viteză excesivă
În ziua de 23 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Formaţiunii Rutiere Topoloveni au depistat o femeie de 29 de ani, din Topoloveni, care conducea un autoturism pe DN 7, pe raza localităţii Călineşti, fiind înregistrată de apratul RADAR cu viteza de 107 km/h.
Ca urmare a abaterii constatate, cea în cauză a fost sancţionată cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002, iar permisul de conducere a fost reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.

– Activităţi de combatere a delictelor silvice
În ziua de 23 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice pe raza de competenţă, împrejurare în care care au depistat, pe raza comunei Bălileşti, un bărbat de 59 de ani, din Ţiţeşti, care conducea o autoutilitară cu care transporta material lemnos, fără documente care să ateste provenienţa legală sau documente de însoţire a transportului.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a constatat că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 1,7 mc lemn foc de esenţă fag.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancţionat contravenşţional cu amendă în valaore de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Aninoasa.

– Depistat după ce a încercat să încarce marfă într-un TIR cu numere false
Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Albota fost sesizaţi de către un agent de pază ce executa serviciul la o societate de pe raza localităţii Oarja, că la sediul societăţii s-a prezentat la încărcare un ansamblu rutier format din cap tractor şi semiremorcă, având aplicate plăcuţe cu numărul de înmatriculare false.

În urma verificărilor, s-a stabilit că anterior pătrunderii în curtea societăţii, conducătorul ansamblului rutier în cauză, respectiv un bărbat de 35 de ani, din Piteşti, ar fi montat plăcuţe nu numere de înmatriculare aferente unui alt autocamion şi unei alte semiremorci.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, şi tentativă de înşelăciune, conform art. 334, respectiv art. 32 rap. la art. 244 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârşită.

– Verificări privind paza obiectivelor şi bunurilor
În perioada 16-22 ianuarie a.c., poliţiştii compartimentelor Sisteme de Securitate din cadrul Secţiilor 1-4 Poliţie Piteşti au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici, prin verificarea modului de organizare cu privire la manipularea, depozitarea şi transportul valorilor monetare şi respectarea normelor de lucru interne, precum şi pentru verificarea modului de organizare a pazei şi desfăşurare a serviciului la mai multe unităţi şcolare.

La toate unităţile asigurate cu pază umană, a fost verificat modul de efectuare a serviciului de către agenţii aflaţi în serviciu cu privire la respectarea consemnul general şi particular, iar la cele asigurate cu servicii de dispecerat – monitorizare şi intervenţie, au fost efectuate testări privind îndeplinirea obligaţiilor specifice de către furnizorii de servicii.

În cele şapte zile, poliţiştii au verificat peste 30 de obiective, dintre care agenţi economici cu activitate de comerţ general, obiective de tip industrial, obiective cu activitate privind pariuri sportive şi jocuri de noroc, precum şi unităţi şcolare. În aceeaşi perioadă au fost verificaţi, în medie, zilnic, aproximativ 10 agenţi de pază.

La 4 dintre societăţile controlate au fost constatate deficienţe în urma cărora au fost aplicate 4 sancţiuni, cu o valoare totală de 4.000 de lei, astfel:
– lipsa, respectiv neactualizarea analizei de risc la securitatea fizică (fiind aplicată 2 sancţiuni cu avertisment, conform HG 301/2012);
– neimplementarea măsurilor privind organizarea dispozitivului de pază stabilite prin Planul de pază avizat ( 2 sancţiuni în valoare de 2.000 de lei fiecare, conform HG 301/2012);
– nerespectarea consemnului postului de către agentul de securitate care se afla în serviciu (sancţionat cu avertisment, conform Legii 333/2003).

La toate obiectivele unde au fost constatate deficienţe, au fost stabilite termene de remediere, la finalul cărora poliţiştii vor reveni pentru a verifica îndeplinirea obligaţiilor legale din domeniul organizării pazei.

– Reamintim că operatorii economici au obligaţia de a prezenta o analiză de risc la securitatea fizică, întocmită de persoane autorizate, conform HG 301/2012 (privind normele de aplicare ale Legii 333/2003R), în baza căreia sunt stabilite cerinţele minimale ce trebuie îndeplinite, în funcţie de categoria din care face parte agentul economic, coroborat cu locaţia fiecărui punct de lucru.

Implementarea şi respectarea măsurilor de securitate stabilite prin analiza de risc este benefică atât pentru protejarea patrimoniului agenţilor economici, cât şi pentru clienţii acestora, prin creşterea gradului de siguranţă în perioada petrecută în incinta spaţiilor comerciale în cauză.

În privinţa modului de asigurare contra efracţiei al societăţilor comerciale dar şi al beneficiarilor persoane fizice, poliţiştii argeşeni recomandă montarea de sisteme de supraveghere video şi sisteme electronice anti-efracţie, un plus de siguranţă pentru limitarea pagubelor şi prinderea autorilor fiind adus în situaţia conectării sistemului la dispecerate ale unor firme de pază.

BIROUL DE PRESĂ


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.