ACŢIUNEA TRUCK&BUS
În perioada 7- 13 februarie a.c., la nivel naţional, s-a desfăşurat ACŢIUNEA TRUCK&BUS, pentru prevenirea accidentelor rutiere, prin combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri şi conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Operaţiunea s-a derulat în conformitate cu Planul de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.
De asemenea, având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice de răspândire a virusului SARS-CoV-2, s-a acţionat pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care au încălcat prevederile legale, pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.
În cadrul activităţilor privind transportul public de persoane, au fost verificate 7.899 de autovehicule, fiind aplicate 2.092 de sancţiuni contravenţionale: 302 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 11 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 432 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 15 abateri constatate la funcţionarea aparatului tahograf, 25 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 102 pentru deficienţe tehnice, 4 pentru depăşirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 2 imobilizări dispuse pentru defecţiuni tehnice.
De asemenea, au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 111 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 37 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 760 pentru alte abateri de la normele rutiere şi 183 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
În cadrul activităţilor privind transportul public de marfă, au fost verificate 14.872 de autovehicule, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în 7.470 de cazuri.
Astfel, au fost aplicate 1.269 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 51 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 1.456 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 368 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 72 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii, în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată, mai mică de 12,5 tone şi 91 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii, în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată, mai mare de 12,5 tone.
Totodată, au fost aplicate 127 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 726 pentru deficienţe tehnice, 96 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 319 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 265 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 72 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport şi 10 pentru nerespectarea normelor privind transportul deşeurilor periculoase.
De asemenea, au fost constatate 229 de abateri la funcţionarea aparatului tahograf, au fost dispuse 15 imobilizări pentru deficienţe tehnice şi aplicate 2.304 sancţiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.
Exemple:
1. La data de 9 februarie a.c., în jurul orei 16.10, poliţiştii Serviciului Rutier Călăraşi, în timp ce desfăşurau activităţi de supraveghere a respectării normelor rutiere, pe DN 3, la intrarea în localitatea Nucetu, comuna Lupşanu, judeţul Călăraşi, au depistat o persoană, care conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion.
Întrucât conducătorul ansamblului de vehicule emana halenă alcoolică, i-a fost solicitat să fie testat cu aparatul etilotest, dar fiind în stare avansată de ebrietate, nu a putut fi testat. Acesta a fost condus la Spitalul Oraşului Lehliu-Gară, unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
La data de data 10 februarie a.c., în urma probatoriului administrat, faţă de cel în cauză a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore.
2. La data de 7 februarie a.c., în jurul orei 20.30, politişti rutieri din cadrul Serviciului Rutier Mureş au depistat în trafic, pe strada Libertăţii, din municipiul Târgu-Mureş, ansamblul format dintr-o autoutilitară şi o semiremorcă, iar, în urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că vehiculele nu erau asigurate de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, iar semiremorca nu avea nici inspecţia tehnică periodică valabilă.
Totodată, conducătorul auto nu deţinea atestat profesional, nu purta centura de siguranţă şi nu avea asupra sa documentele personale şi ale autoutilitarei.
În cauză, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.885 de lei.
3. La data de 9 februarie a.c., ora 12.50, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Neamţ – B.D.N.E. au depistat, pe DN 2, în localitatea Horia, un bărbat, cetăţean ucrainean, care conducea ansamblul de vehicule format dintr-o autoutilitară şi o semiremorcă, ambele înmatriculate în Ucraina. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fiind dispusă măsura preventivă a reţinerii, pentru 24 de ore.-
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]