Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 07 – 13.02.2022
În perioada menţionată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în unităţi şi obiective supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în Aninoasa, Baia de Fier, Băleşti, Berleşti, Crasna, Fărcăşeşti, Ioneşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Plopşoru, Peştişani, Polovragi, Rânca, Runcu, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turburea, Turceni şi Ţicleni, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.
Activitatea desfăşurată s-a concretizat în efectuarea a 184 controale, constând în:
– verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerinţele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii şi a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu;
– verificarea în vederea autorizării/înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a obiectivelor supuse controlului;
– acţiuni de control în traficul rutier împreună cu reprezentanţii I.P.J. Gorj;
– verificarea modului de implementare a planului de prevenire şi combatere a pestei porcine africane (P.P.A.) la CSVSA şi în exploataţii non-profesionale;
– verificarea în vederea autorizării/înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 52 obiective supuse controlului: o stupină (Băleşti), o unitate de vânzare directă a laptelui (Runcu), o gogoşerie (Ioneşti), o rulotă gogoşerie (Turceni), 9 magazine alimentare (Aninoasa, Berleşti, Peştişani, Plopşoru, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turburea, Ţicleni), o unitate tip „fornetti” (Târgu-Jiu), 9 pensiuni agro-turistice (Crasna, Peştişani, Rânca, Scoarţa), un restaurant (Turburea), 4 baruri (Băleşti, Plopşoru, Scoarţa, Târgu-Jiu), 11 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Muşeteşti, Polovragi, Târgu-Jiu) şi 13 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Fărcăşeşti, Plopşoru, Târgu-Jiu, Ţicleni);
– prelevarea unui număr de 32 probe din produse alimentare (brânză, telemea de vacă, telemea de oaie, telemea amestec, carne tocată de porc, pastă de mici, cârnaţi de porc semiafumaţi, salam uscat, pulpe proaspete de pui, alimente gata de consum: salată boeuf, salată orientală, salată bulgărească), apă tehnologică şi ambalaje. Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Salmonella spp, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes – detecţie, Escherichia coli, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri, stafilococi coagulazo-pozitivi) şi a unor parametri fizico-chimici (pH, cloruri, amoniu, azotaţi, azotiţi).
În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, reprezentate de 3 amenzi în cuantum de 3.000 lei, unor operatori şi persoane fizice din localităţile Motru, Polovragi şi Târgu-Jiu, astfel:
– o amendă de 600 lei aplicată proprietarului unei exploataţii non-profesionale, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare specifice privind protecţia şi bunăstarea animalelor (porcine) – neidentificarea acestora prin crotaliere, conform legii;
– o amendă de 1.200 lei aplicată unei persoane fizice, întrucât a transportat şi comercializat peşte în afara spaţiilor aprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
– o amendă în valoare de 1.200 lei aplicată angajatei unui fast-food, pentru recepţionarea produselor alimentare (materii prime) cu încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind manipularea şi depozitarea produselor alimentare.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin-Iulian Ştefănescu
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]