Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPCA), în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), derulează proiectul „Facilitarea Inserţiei pe Piaţa Muncii a Persoanelor cu Dizabilităţi” (FIPMPD). Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se derulează în perioada 23.05.2019 – 31.07.2023.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPCA), în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), derulează proiectul „Facilitarea Inserţiei pe Piaţa Muncii a Persoanelor cu Dizabilităţi” (FIPMPD). Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se derulează în perioada 23.05.2019 – 31.07.2023.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului sunt menite să ducă la atingerea rezultatelor aşteptate, FIPMPD propunându-şi ca un număr de 7.000 de persoane cu dizabilităţi, şomeri şi persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să poată beneficia de vouchere pentru achiziţionarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoii medicale. Totodată, FIPMPD vizează încadrarea pe piaţa muncii a unui număr de 700 de persoane din grupul ţintă constituit în cadrul proiectului. De asemenea, proiectul se adresează şi angajatorilor care vor încadra în muncă persoane ale grupului ţintă, oferindu-le sprijin prin acordarea de subvenţii pentru 200 de persoane cu dizabilităţi nou angajate.

Persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decat cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, printre altele, pot fi achiziţionate cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare şi inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare poate fi consultată la: http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/10/2_LISTA-Tehnologie-Asistiva-_ianurie-2020.pdf.

Dintre rezultatele obţinute în cadrul proiectului, până la data de 31.12.2021, precizăm faptul că un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul ţintă al proiectului. Dintre acestea, 484 de persoane au fost încadrate pe piaţa muncii, din rândul cărora 181 de persoane au fost angajate, prin convenţii încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată (pentru acestea se finanţează subvenţii conform art. 80 şi art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul ţintă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

Sunt cetăţeni români şi locuiesc în România;

Sunt persoane şomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condiţiile Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

Nu sunt tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 şi 30 de ani care nu sunt încadrate pe piaţa muncii, nu urmează un program educaţional sau de formare);

Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă parţial.

Persoanele interesate se pot adresa agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă în raza cărora îşi au domiciliul pentru a beneficia de oportunităţile din cadrul proiectului.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro) sau site-ul ANDPCA (andpdca.gov.ro) precum şi la următoarele adrese de e-mail: [email protected] şi [email protected] .


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.