Klaus Iohannis participă mâine la un dineu informal cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Paris

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul reuniunii de la Paris de miercuri, ţările din regiune şi partenerii lor internaţionali angajaţi în lupta împotriva grupărilor teroriste vor discuta despre evoluţiile politice şi militare/de securitate din teren, reconfirmând voinţa de a-şi continua parteneriatul pe termen lung pentru a face faţă împreună tuturor provocărilor reprezentate de ameninţarea teroristă, în beneficiul securităţii europene, dar şi al securităţii cetăţenilor din statele saheliene, inclusiv prin noi forme de angajament.

„Preşedintele Klaus Iohannis va reitera cu acest prilej angajamentul ferm al României pentru securitatea regiunii Sahel, materializat prin participarea ţării noastre la misiunile UE şi ONU din regiune, respectiv prin decizia de a lua parte la Forţa Takuba, reuniunea urmând să dezbată viitorul acestei misiuni în contextul recentelor evoluţii securitare din Sahel”, informează sursa citată.

Administraţia Prezidenţială arată că participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană de la Bruxelles, care va avea loc joi şi vineri, se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român pentru creşterea profilului în plan global, în mod special prin mai buna valorificare a relaţiilor în plan bilateral şi multilateral cu ţările de pe continentul african, precum şi pentru evidenţierea contribuţiei ţării noastre la dezvoltarea şi securitatea continentului african, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

România a trimis militari în Africa, într-o misiune sub comanda Franței

România a trimis militari în Africa începând cu luna octombrie 2021, într-o misiune sub comanda Franței, după ce prezența acestora în zonă a fost aprobată, vara trecută, de Parlament, în urma unei scrisori trimise de președintele Iohannis.

La votul în plen s-au înregistrat 346 de voturi „pentru”, două voturi ‘contra’ şi două abţineri.

Întrunite în şedinţă comună pe 15 iunie, Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport favorabil după ce au analizat scrisoarea preşedintelui României pe această temă.

Cei cinzeci de militari români vor participa la misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel și al cărei scop este ”combaterea grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso”, după cum se menționează în avizul comisiilor pentru Apărare ale Legislativului.

”Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită țării noastre, alături de benef


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.