Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea ministerială a Iniţiativei privind Cornul Africii

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea ministerială a Iniţiativei privind Cornul Africii

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marţi, 15 februarie 2022, prin videoconferinţă, la reuniunea ministerială a Iniţiativei privind Cornul Africii, la invitaţia comisarului european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen. Evenimentul, desfăşurat în contextul Summit-ului Uniunea Europeană – Uniunea Africană, a fost organizat în strânsă colaborare cu Kenya, ţară care asigură preşedinţia în exerciţiu a Iniţiativei, cu Banca Africană de Dezvoltare şi Grupul Băncii Mondiale.

Reuniunea ministerială, înscrisă în calendarul periodic al Iniţiativei privind Cornul Africii, a constituit o premieră din perspectiva participării pentru prima dată a statelor membre ale Uniunii Europene. În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat faptul că reuniunea favorizează o mai bună înţelegere a aşteptărilor statelor din regiune, de natură să consolideze coerenţa acţiunilor de tipul „Echipa Europa” (Team Europe) şi să amplifice implicarea activă a Uniunii Europene în Cornul Africii.

Oficialul MAE a reliefat, de asemenea, faptul că cei patru piloni pe care se fundamentează Iniţiativa oferă cadrul adecvat pentru canalizarea măsurilor şi finanţării în vederea aducerii unei contribuţii concrete la dezvoltarea economică şi socială a membrilor, împreună cu abordarea în comun a provocărilor generate de schimbările climatice. În egală măsură, a arătat că regiunea Africii şi, implicit, statele din Africa subsahariană reprezintă priorităţi geografice ale politicii naţionale de cooperare internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, în conformitate cu Programul multianual strategic de cooperare pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2020-2023, adoptat de Guvernul României în anul 2020. În acest sens, a menţionat că asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România ţărilor din Africa subsahariană a crescut în anul 2020 cu 30% în comparaţie cu 2019, accentul fiind pus pe domeniul educaţiei.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat şi faptul că România va acorda o atenţie prioritară consolidării rezilienţei ţărilor din Cornul Africii prin dezvoltarea aptitudinilor în rândul tinerilor, mai ales în contextul în care domeniul „dezvoltarea capitalului uman” constituie un obiectiv major al Iniţiativei. Cu acest prilej, a anunţat decizia de creştere a numărului de burse universitare acordate de către MAE statelor africane pentru perioada 2022-2025.

Informaţii suplimentare

Iniţiativa privind Cornul Africii a fost creată în anul 2019 pentru a promova integrarea economică regională ca modalitate de a promova pacea, stabilitatea şi dezvoltarea durabilă în regiune. Din perspectiva cooperării pentru dezvoltare, Iniţiativa se axează pe patru axe prioritare: îmbunătăţirea conectivităţii infrastructurii regionale, promovarea integrării economice şi comerţului, consolidarea rezilienţei şi dezvoltarea capitalului uman (în scopul accederii la noi locuri de muncă).

De asemenea, Iniţiativa are şi o componentă deschisă miniştrilor de finanţe din regiune.

Iniţiativa privind Cornul Africii reuneşte Djibouti, Etiopia, Eritreea, Kenya, Somalia şi, din anul 2021, Sudan, alături de parteneri internaţionali precum Banca Africană de Dezvoltare, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.