Premieră pentru De-a Arhitectura: „My School Can Be Cool” este primul program desfăşurat în parteneriat cu o primărie locală

Premieră pentru De-a Arhitectura: „My School Can Be Cool” este primul program desfăşurat în parteneriat cu o primărie locală

Primăria Municipiului Reşiţa este prima din România care semnează un contract de parteneriat cu Asociaţia De-a Arhitectura pentru derularea programului educaţional „My School Can Be Cool” de-a lungul a doi ani şcolari, 2021-2022 şi 2022-2023. Susţinerea primăriei permite creşterea relevanţei şi durabilităţii intervenţiilor de personalizare a spaţiilor şcolii. Parteneriatul marchează o nouă etapă în programul „My School Can Be Cool”.

Adresat elevilor de 12-18 ani, programul se derulează în Reşiţa la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, sub îndrumarea dr. arh. Brînduşa Havaşi, coordonator local De-a Arhitectura Vest, şi va cuprinde două etape:

– Etapa 1: derularea programului educaţional de design participativ cu elevii, activităţi de proiectare şi implementarea acelei intervenţii asupra spaţiilor şcolii care se poate realiza de către elevi şi voluntari;

– Etapa 1: susţinerea activităţilor de proiectare şi coordonarea implementării pentru acele intervenţii asupra spaţiilor şcolii care vor avea nevoie de proiectare şi avizare, de conlucrarea specialiştilor mediului construit şi de personal specializat pentru implementare.

Echipa De-a arhitectura şi-a dorit de la bun început colaborarea cu autorităţile publice locale pentru programul educaţional „My School Can Be Cool”: „Ne bucurăm că primăria Municipiului Reşiţa înţelege importanţa educaţiei de mediu construit şi acţionează pentru promovarea ei. Prin acest gest primăria dă un semnal clar că este interesată de starea de bine a elevilor, de ataşamentul lor faţă de spaţiile şcolare şi de dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor necesare în rolul de viitori cetăţeni ai oraşului. Sperăm ca exemplul Reşiţei să fie urmat şi de alte oraşe din România”, spune dr. arh. Brînduşa Havaşi, Asociaţia De-a Arhitectura.

„Reşiţa este în plin proces de schimbare. Ne dorim ca tinerii noştri să înţeleagă importanţa mediului construit din jurul lor şi să fie parte din acest proiect de modernizare. Investim în şcoli, de aceea proiectul „My School Can Be Cool” este important pentru că tinerii se pot implica activ în schimbarea mediului şcolar, în care ei îşi petrec cel mai mult timp. Aceştia sunt viitorii cetăţenii adulţi, iar un oraş viu nu este format din clădiri, un oraş viu este format din oameni fericiţi şi implicaţi în viaţa comunităţii. De-a Arhitectura nu este un joc, este un amplu exerciţiu de învăţare prin joc, despre formarea cetăţenilor responsabili ai oraşelor de mâine”, transmite Mădălina-Miruna Chiosa, Viceprimar Primăria Municipiului Reşiţa.

Iniţiat în 2015 sub forma unui proiect pilot de design participativ, programul educaţional „My School Can Be Cool” a crescut în ultimii 7 ani ajungând la un număr de peste 800 de elevi din 41 de şcoli, implicând mai mult de 55 de arhitecţi îndrumători voluntari şi peste 45 de profesori. În anul şcolar 2021-2022 programul este implementat în 11 şcoli din ţară: Bucureşti; Bohotin, Răducăneni şi Miroslava, jud. Iaşi; Buzău, jud. Buzău; Curtea de Argeş, jud. Argeş; Gorneşti şi Reghin, jud. Mureş; Hunedoara, jud. Hunedoara; Reşita, jud. Caraş-Severin; Sânpetru, jud. Braşov; Slatina, jud. Olt.

În urma analizei spaţiilor şcolii, printr-o investigare interdisciplinară a aspectelor care dau calitate acestor spaţii, prin lărgirea unghiului de privire de la percepţia subiectivă la înţelegerea nevoilor întregii comunităţi a şcolii, elevii, alături de îndrumătorii arhitecţi şi profesori, ajung la un set de obiective de intervenţie asupra spaţiilor şcolii. Acestea sunt analizate pentru alegerea acelei intervenţii care răspunde cel mai bine nevoilor tuturor utilizatorilor şi care se încadrează în posibilităţile de finanţare şi implementare locală. Elevii exersează strategii de promovare a proiectului şi de atragere a resurselor şi voluntarilor. Prin acest proces de design participativ elevii devin mai conştienţi de relaţia dintre mediul construit şi starea de bine, aplică cunoştinţele dobândite la diverse materii, îşi dezvoltă creativitatea, spiritul de iniţiativă şi îndemânarea şi exersează transpunerea ideilor în practică.

Pentru orice alte detalii puteţi contacta asociaţia la: [email protected] sau [email protected] sau vă puteţi informa pe site-ul asociaţiei, aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/, pe pagina de Facebook, aici: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/ sau pe Instagram, aici: https://www.instagram.com/deaarhitectura/.

– Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesionişti ai mediul construit şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura
Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:
– Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor.
– Profesioniştii mediului construit se implică, prin educaţie, în societate.
– În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.