Renate Weber, prima reacție după decizia CCR privind purtarea măștii

Întrebată unde s-a greșit şi ce consecințe pot rezulta din această decizie Avocatul Poporului Renate Weber a explicat:

„În primul rând, cred că e bine să precizăm că decizia de astăzi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul consiliului legislativ.

În al doilea rând, trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în stații deschise, spaţii comerciale, spaţii de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.

Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. Eu simt că coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări”, a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3.

Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că ordonanţa 192/2020, care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, este neconstituţională.

Aceeaşi ordonanţă de urgenţă, declarată marţi neconstituţională de către CCR, prevedea şi trecerea cursurilor în online în perioada noiembrie-decembrie 2020.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată într-un comunicat al CCR.

„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a mai explicat CCR.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.