„Villa Dolorosa”: un teatru al apropierii, despre fiinţe sociale, distanţate social

„Villa Dolorosa”: un teatru al apropierii, despre fiinţe sociale, distanţate social

Apreciatul regizor Theodor-Cristian Popescu revine la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu” cu un spectacol provocator, izvorât din universul lui Cehov şi ancorat în lumea contemporană, care va ridica semne de întrebare, va tulbura spiritele liniştite, le va linişti pe cele tulburate, le va produce delicii estetice tuturor celor cu mintea şi sufletul deschise şi, pe alocuri, îi va face să (şi) râdă amar.

Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe româneşte, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-şi crucea ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov – Irina, Maşa şi Olga – sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina îşi aniversează de trei ori ziua de naştere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe vieţile surorilor şi la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă şi disperare.
Zilele de naştere ar trebui să devină zile de renaştere, însă personajele par incapabile să îşi depăşească limitele. Sau există, totuşi, o speranţă ascunsă?

„Însingurare, distanţare, letargie.
Până să se exteriorizeze într-o pandemie, ele iau deja forma unor blocaje interioare.

Totul e posibil, dar totul e şi foarte plictisitor. De unde ezitarea, blocajul, lipsa dorinţei la trei surori frumoase, cu nume cehoviene.

Un omagiu indirect lui Harag (montarea acestuia pe un text de Cehov rămâne cel mai faimos moment al acestui teatru) şi lui Cehov însuşi, deci teatrului ca artă a apropierii, a cunoaşterii. Teatrului de/ca artă.

A noastră ca fiinţe sociale, distanţate social.”

Theodor-Cristian Popescu
Din distribuţie fac parte Georgiana Ghergu – Irina, Steliana Bălăcianu – Olga, Loredana Dascălu – Maşa, Ale Ţifrea – Janine, Luchian Pantea – Andrei şi Theo Marton – Georg.

Regia este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Irina Moscu, sound designer a fost Andrei Raicu, light designer a fost Cristian-Gabriel Niculescu, regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu, sufleur este Laura Moldovan, iar traducătorul piesei este Ciprian Marinescu.

Spectacolul a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2021.

Spectacolul are o durată de 3 ore şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Următoarea reprezentaţie va avea loc marţi, 22 februarie, ora 18.00, la Sala Mare.

Pentru rezervări vă rugăm să contactaţi Casieria Teatrului la numărul de telefon 0365 806 865 (de luni până vineri, între orele 9.00 – 18.00), ne puteţi scrie la adresa [email protected] sau pe messengerul celor două Companii.

În perioada următoare biletele pot fi achiziţionate exclusiv de la Casierie, în ziua reprezentaţiei alese, în următoarele condiţii:

– în zilele lucrătoare, conform programului

– în weekend, cu 2 ore înainte de începerea reprezentaţiilor, la ambele săli

Pentru a evita supraaglomerarea Casieriilor, vă rugăm să vă achiziţionaţi biletele în intervalul specificat, nu în ultimul moment înainte de reprezentaţii!

P.R. Marketing
15 februarie


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.