„Lumina libertăţii – întunericul nu a învins-o”

„Lumina libertăţii – întunericul nu a învins-o”

„Lumina libertăţii – întunericul nu a învins-o”

Conferinţa „Gratiile nu despart suflete” – ediţia a XI-a

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare a iniţiat în anul 2012 o serie de activităţi în scopul înfăptuirii unei datorii morale faţă de victimele opresiunii comuniste şi al creării unor premise pentru alegerile civice corecte ale generaţiei de azi, care trebuie să cunoască adevărul istoric şi să îşi consolideze un sentiment de respect faţă de jertfa celor care şi-au păstrat credinţa în faţa prigonirilor vremii.

În continuarea acestui demers, în ziua de 21 martie 2022, începând cu ora 1200, la sediul Şcolii a avut loc ediţia a XI-a a Conferinţei „Gratiile nu despart suflete”, având drept invitaţi pe domnul Danion VASILE, doamna Maria TRIFAN şi domnul Marius Stelian CRĂCIUN.

Scriitorul şi teologul, Danion VASILE a deschis conferinţa cu motto-ul „nu e mort cine e mort, e mort cine e uitat”.

Doamna Maria TRIFAN, fiica mărturisitorului Traian TRIFAN, a rememorat file de istorie, povestind despre evenimente petrecute de-a lungul anilor, înainte şi după cel de-al doilea război mondial, dar mai ales din perioada comunistă. Ea a vorbit elevilor despre lupta tatălui său, închis o perioadă de 22 de ani în temniţele destinate deţinuţilor politici, pentru credinţa neamului românesc.

Preotul capelan Florin SMARANDI a vorbit despre credinţa, care a întreţinut puterea mărturisitorilor închisorilor de a supora atâtea chinuri.
Scriitorul şi teologul, Danion VASILE, a subliniat ideea că niciun bine nu este făcut fără jertfe şi a povestit despre viaţa sfinţilor din închisori, care au biruit moartea prin credinţă.

O abordare diferită a realizat-o domnul Marius Stelian CRĂCIUN, cunoscut sub numele de scenă Cedry2k, un cântăreţ de rap din România, care a redescoperit bucuria de a trăi cântând despre sfinţii închisorilor.

Elevii şi personalul Şcolii au participat la prezentările pline de esenţă şi de sensibilitate ale invitaţilor, care au oferit asistenţei prilej de meditaţie asupra evenimentelor impregnate în istoria recentă traversată de poporul român.

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna va continua organizarea acestor serii de conferinţe anuale, având în vedere caracterul pedagogic, istoric şi profesional cu care este tratat subiectul evoluţiei sistemului penitenciar din perioada comunistă.

Agent principal de poliţie penitenciară Gabriela BOGDAN,
Purtător de cuvânt Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.