Peste 30 de incendii produse în weekend, în judeţul Bihor

Peste 30 de incendii produse în weekend, în judeţul Bihor

Peste 30 de incendii produse în weekend, în judeţul Bihor

În perioada 26 – 27 martie a.c., forţele şi mijloacele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au desfăşurat 31 de misiuni de stingere a incendiilor, 27 dintre acestea fiind provocate de arderea vegetaţiei uscate fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, echipajele Staţiei de Pompieri Aleşd, Detaşamentului de Pompieri Marghita, Secţiei de Pompieri Beiuş, Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, Gărzii de Pompieri 1 Mai şi Staţiei de Pompieri Ştei au intervenit pentru stingerea a 21 incendii care s-au manifestat pe o suprafaţă de peste 105 hectare, la terenuri virane şi păşuni, situate pe raza localităţilor Lugaşu de Jos, Suplacu de Barcău, Tinăud, Ioaniş (comuna Finiş), Dobreşti, Petrani (comuna Pocola), Tăşad (comuna Drăgeşti), Vârciorog, Valea Cerului (comuna Suplacu de Barcău), Hidişelu de Sus, Santăul Mare (comuna Borş), Ştei, Aştileu, Delani, Paleu, Sacalasău (comuna Derna), Leheceni (comuna Cărpinet), Borod, Hotar (comuna Ţeţchea), Tria (comuna Derna) şi Calea Mare (comuna Lăzăreni). În urma acestor evenimente, au ars vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş de pe terenurile respective, precum şi 10 stupi, aproximativ 50 de pomi fructiferi, fiind afectate parţial de flăcări şi gardurile a două gospodării.

De asemenea, în perioada precizată, pompierii militari din cadrul Staţiei de Pompieri Ştei, Staţiei de Pompieri Aleşd şi Secţiei de Pompieri Beiuş au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a cinci incendii produse la păduri situate în Ghighişeni (comuna Rieni), Munteni (comuna Bulz), Delani şi Borod, evenimente soldate cu arderea a circa 200 de pini şi litieră pe o suprafaţă totală de circa 18 hectare.

Pompierii militari au reuşit să împiedice mistuirea pădurilor afectate de incendiu şi să salveze din calea flăcărilor mai multe gospodării, cabane şi un restaurant.

La 10 din cele 26 de misiuni de stingere a incendiilor produse la terenuri, păduri şi păşuni, au intervenit şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Evenimentele produse în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, la terenuri virane, păşuni şi păduri, au fost, cel mai probabil, provocate de acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate, efectuate de cetăţeni fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Echipajele de pompieri ale Staţiei Aleşd au acţionat totodată, pentru stingerea flăcărilor propagate de la un incendiu de vegetaţie uscată la acoperişul unei construcţii situate în Halta Butani, comuna Măgeşti (eveniment în urma căruia au ars circa 50 de metri pătraţi acoperiş), respectiv pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coşului de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, la acoperişul unei case situate în Vadu Crişului, reuşind să împiedice extinderea flăcărilor la încăperi.

Tot în weekend, echipajele Detaşamentului 1 Oradea au intervenit în municipiu, pentru stingerea a două incendii produse la containere de colectare a deşeurilor menajere, iar pompierii Detaşamentului Marghita au stins un incendiu izbucnit în interiorul unei clădiri din Popeşti, limitând pagubele la un pat şi circa şapte metri pătraţi parchet. Cele trei evenimente menţionate au fost provocate, cel mai probabil, de fumat.

Reamintim bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.