Preţ benzină şi motorină 23 martie 2022. Scumpirile continuă. Cât costă un litru de carburant

Preţ benzină şi motorină 23 martie 2022. Petrom a scumpit motorina vândută în stațiile proprii cu cinci bani pe litru, în timp de prețul benzinei a rămas nemodificat, conform datelor consultate de Economica.net.

Astfel, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa astăzi un preț al motorinei standard de 7,98 lei/litru, în timp ce benzina standard a rămas la 7,73 lei/litru. Aceasta este a doua majorare de preţ după cea efectuată în week-end. Atunci, Petrom a crescut prețul motorinei cu cinci bani pe litru, menținând însă prețul benzinei.

Citeşte şi: Alertă alimentară în România. Cu cât s-a scumpit carnea de porc. Fermierii cer CSAT de urgenţă

Preţ benzină şi motorină 23 martie 2022. Scumpirile continuă

Preţul motorinei la Petrom a crescut cu 10 bani pe litru. Cel al benzinei a rămas neschimat. Scumpirile vin după o perioadă de trei zile consecutive de ieftiniri, în care prețurile scăzuseră cu 25 de bani pe litru, notează sursa citată.

Ieftinirile vin după o scumpire accentuată care a avut loc săptămâna trecută. În mod neuzual pentru Petrom, prețurile au crescut brusc, cu de la o zi, la alta, cu 45 de bani pe litru la benzină și cu 32 de bani pe litru la motorină, în condițiile în care în România prețurile au fost ținute mai multă vreme sub un oarecare control.

Factorii care influenţează preţul carburanţilor

Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depind în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă componente locale costuri logistice și operaționale nivelul salarizării.

După un declin abrupt al prețului petrolului, de la 130 la 98 de dolari pe baril, cotațiile a început însă să urce din nou de câteva zile, așa că azi barilul de petrol Brent se tranzacționa la 119 dolari. Majorarea are drept cauza, de data asta, informația potrivit căreia Uniunea Europeană ar dori să impună un embargou asupra livrărilor de țiței rusesc.

Petrom este liderul pieței carburanților din România, cu o rețea de circa 400 de stații operate sub acest brand la nivel național.

Citeşte şi: Creşteri de preţuri pe bandă rulantă la carne în România. Plafonarea ar aduce scumpiri şi mai mari, avertizează sindicaliştii


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.