Războiul din Ucraina: O apărare puternică pe flancul de est este singura garanţie pentru România şi pentru întreaga Europă

Războiul din Ucraina: O apărare puternică pe flancul de est este singura garanţie pentru România şi pentru întreaga Europă

Războiul din Ucraina: O apărare puternică pe flancul de est este singura garanţie pentru România şi pentru întreaga Europă

Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, doamna Carmen Ileana Mihălcescu, a participat la o videoconferinţă pe tema situaţiei din Ucraina, organizată la iniţiativa preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Seimului polonez, domnul Marek Kuchcinski.

Invitaţia a fost adresată, în primul rând, preşedinţilor şi reprezentanţilor Comisiilor pentru politică externă ale parlamentelor din Europa Centrală, însă dialogul a fost deschis şi pentru ţările europene care s-au angajat să sprijine Ucraina. Astfel, la videoconferinţa organizată la Varşovia au luat parte reprezentanţi ai Comisiilor parlamentare din 14 ţări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia, Ucraina şi Marea Britanie.

În deschiderea dezbaterii, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ucrainei, domnul Oleksandr Merezhko, a prezentat o analiză amplă asupra gravităţii dezastrului cu care se confruntă ţara sa, după o lună de când Rusia invadat Ucraina în mod nejustificat, lansând continuu atacuri de o duritate extremă asupra infrastructurii şi populaţiei. Domnul Oleksandr Merezhko a lansat un apel partenerilor europeni şi comunităţii internaţionale, pentru ca împreună să găsească soluţii în vederea opririi agresiunii Rusiei, care, pe zi ce trece, distruge tot mai mult ţara şi adânceşte criza umanitară, şi care să garanteze pacea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

În luările de cuvânt care au urmat, reprezentanţii comisiilor parlamentare prezenţi la dezbatere au condamnat al unison agresiunea rusă împotriva Ucrainei libere şi independente şi au subliniat că nu există nicio justificare pentru acţiunile criminale întreprinse de Rusia, iar uciderea civililor lipsiţi de apărare şi distrugerea instituţiilor rezidenţiale, şcolare şi medicale exclud Rusia din comunitatea ţărilor civilizate, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei fiind o crimă de război.

Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, doamna Carmen Ileana Mihălcescu, în intervenţia sa, a făcut apel la unitate în sprijinul Ucrainei şi a vorbit despre importanţa grupurilor de luptă care vor fi desfăşurate în Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria într-o iniţiativă nouă şi fără precedent în regiunea Mării Negre, unde forţele navele ruseşti vizează porturi cheie din sudul Ucrainei.

„O apărare puternică pe flancul de est este singura garanţie pentru România şi pentru întreaga Europă. Recentul Summit al NATO a demonstrat că există o abordare unificată în Alianţă, după ce a aprobat Grupul de Luptă care va fi poziţionat în România, în contextul acţiunilor de întărire a apărării flancului estic al NATO. Acum, pentru prima dată în zona Mării Negre, NATO creează coerenţă la nivelul Mării Baltice – Marea Neagră, prin acest grup de luptă NATO. Acest grup de luptă va fi un element foarte important de securitate şi descurajare, care întăreşte partea de sud a flancului estic al NATO”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, doamna Carmen Ileana Mihălcescu.

La finalul dezbaterii, participanţii au formulat o declaraţie comună prin care condamnă agresiunea rusă împotriva Ucrainei libere şi independente.

„Nu există nicio justificare pentru acţiunile criminale întreprinse de Rusia. Uciderea civililor lipsiţi de apărare şi distrugerea instituţiilor rezidenţiale, şcolare şi medicale exclud Rusia din comunitatea ţărilor civilizate. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o crimă de război. Facem apel la autorităţile statelor membre ale UE şi ale NATO şi tuturor ţărilor prietene care respectă democraţia, libertatea şi drepturile omului să introducă cele mai puternice sancţiuni posibile care să împiedice Federaţia Rusă să-şi continue războiul împotriva Ucrainei”, arată textul declaraţiei.

Totodată, reprezentanţii Comisiilor pentru politică externă recomandă lansarea, cât mai curând posibil, a unor proceduri care să permită Ucrainei să devină ţară candidată şi apoi membru cu drepturi depline a Uniunii Europene, atunci când îndeplineşte criteriile de aderare.

„De asemenea, propunem ca Ucraina să fie admisă în Iniţiativa celor Trei Mări. Susţinem aceeaşi perspectivă europeană pentru Republica Moldova şi Georgia, care în trecut au cunoscut şi agresiunea rusă”, susţin parlamentarii prezenţi la dezbatere.

În documentul agreat, semnatarii lansează un apel pentru sprijin umanitar şi militar sporit pentru Ucraina.

„Ţările din Europa Centrală şi de Est poartă cea mai importantă povară în organizarea ajutorului umanitar. Prin urmare, solicităm Uniunii Europene să ofere resurse financiare pentru a sprijini ţările care primesc refugiaţi din Ucraina. A ajuta victimele războiului este datoria noastră, dar este şi o provocare uriaşă. Prin urmare, facem apel la comunitatea internaţională să dea dovadă de solidaritate şi să ofere toată asistenţa posibilă refugiaţilor. Ne exprimăm ferm convingerea că Rusia are responsabilitatea pentru acest război şi pentru distrugerea şi suferinţa a milioane de cetăţeni ucraineni. Toţi cei responsabili trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei de către instanţele internaţionale”, mai arată documentul emis la finalul videoconferinţei organizată la iniţiativa preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Seimului polonez, domnul Marek Kuchcinski.

Carmen Ileana Mihălcescu, deputat PSD, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă
29.03.2022


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.