„Tosca”, de două ori, în acest week-end, într-o distribuţie de excepţie

„Tosca”, de două ori, în acest week-end, într-o distribuţie de excepţie

„Tosca”, de două ori, în acest week-end, într-o distribuţie de excepţie

Miercuri, 23 martie 2022, de la ora 11.00, cei mici sunt invitaţi să se iniţieze în arta dansului clasic, prin intermediul unei Lecţii de Balet, pregătită de soliştii şi ansamblul de balet al Operei Braşov, conduşi de maestrul Alexandru Fotescu.

Programul, care se desfăşoară încă din stagiunea 2013 – 2014, adresat copiilor de vârstă şcolară, cuprinde o oră de studiu de balet – special construită pentru a promova baletul în rândul copiilor – cu tehnici de balet clasic şi contemporan, cu secvenţe coregrafice, dar şi cu variaţiuni din spectacolele de balet. Pentru a intra în atmosfera specifică, lecţia se va desfăşura chiar în sala de balet a Operei Braşov, unde artiştii noştri studiază şi repetă în vederea susţinerii diferitelor evenimente. Prezintă Lorand Cristian, solist al Operei Braşov.

Preţ bilet: 15 lei

Tot miercuri, 23 martie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov, vă aşteptăm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susţinut de artiştii Operei Braşov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Valentina Mărgăraş – soprană, Silvia Micu – soprană, Anda Pop – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Liviu Iftene – tenor, Marian Reşte – bariton. La pian îi va acompania Lioara Fraţilă. Prezintă: Simona Manole. În programul recitalului, veţi putea audia arii şi duete din operele „Elixirul dragostei”, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Boema” de G. Puccini, operetele „Logodnicul din lună” de E. Kunneke, „Bal la Savoy” de P. Abraham, dar şi piese din lirica universală: „Sole e amore”, „Avanti Urania!” de G. Puccini, „Il Bacio” de L. Arditi sau „Chant d’amour” de G. Bizet.

Preţ bilete: 6 lei – adulţi, 4 lei – pensionari şi 1,5 lei – elevi, studenţi. Acestea se pot procura de la sediul Muzeului „Casa Mureşenilor”, înainte de începerea evenimentului.

Opera Braşov deschide o nouă serie de recitaluri vocal-instrumentale, desfăşurate în parteneriat cu Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov. Într-un viitor apropiat, vor urma şi alte colaborări cu instituţii de învăţământ vocaţional din Braşov şi nu numai. Primul eveniment va avea loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Braşov şi se intitulează, nu întâmplător, „De Buna Vestire… Tinereţea la rampă!”. Astfel, instituţia noastră îşi doreşte să cultive o legătură apropiată cu tinerii din actuala generaţie de muzicieni şi interpreţi, de a-i promova, având ca scop principal, să îi formeze pentru întâlnirea cu scena de spectacol. Vor interpreta studenţi ai claselor prof. asoc. drd. Anda Pop şi prof. asoc. Valentin Marele, ambii, prim-solişti ai Operei Braşov: Cătălina Radu – soprană, Maria Pană – soprană, Andreea Şchiopu – soprană, Elisa Gheorghe – mezzosoprană, Ştefania Necula – soprană, Ioana Lucya Berechet – soprană, Alis Nistor – soprană, Patrick Anton – bariton, Ionuţ Ploscaru – tenor, Tas Szekeres – tenor, Adrian Rus – bas-bariton, Darius Băcăuanu – bariton, Mihai Bădescu – bariton. La pian vor fi acompaniaţi de prof. asoc. Sena Ducariu (tot de la Opera Braşov), lect. dr. Mihaela Pavel şi prof. asoc. drd. Ana Maria Negrea. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. În program, veţi putea asculta lucrări de W.A. Mozart, V. Bellini, J. Offenbach, G. Puccini, E. Satie, V. di Chiara, Fr. Schubert, K Pongrac şi B. Britten.

Preţ bilete: 20 lei

Sâmbătă şi duminică, 26 şi 27 martie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la două reprezentaţii extraordinare cu opera „Tosca” de Giacomo Puccini. Montarea de la Braşov a fost realizată, în 2013, de regizorul italian Matteo Mazzoni, dar, din cauza pandemiei, spectacolul nu s-a mai jucat de trei ani

Libretul operei a fost creat de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victor Sardou. Piesa de teatru a fost montată la Paris în anul 1887 şi a fost vizionată de Giacomo Puccini în acelaşi an, la Milano. Rolul titular a fost interpretat de celebra actriţă Sarah Bernhardt.

Impresionat de subiectul dramatic, Puccini compune opera „Tosca” în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretişti şi cu editorul Giulio Ricordi. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana Hariclea Darclee, pentru care compozitorul a compus în mod special, la rugămintea artistei, aria „Vissi d’arte…” devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

Distribuţia celor două spectacole este următoarea: Floria Tosca – Aurelia Florian (debut sâmbătă), Mario Cavaradossi – Remus Alăzăroae (invitat), Scarpia – Ştefan Ignat (invitat), Angelotti – Dan Popescu, Sacristanul – Lorand Cristian, Spoletta – Mugurel Oancea, Sciarrone – Alexandru Chiriac (debut sâmbătă), Temnicerul – Paul Tomescu, Păstorul – Daniela Surdeanu (debut sâmbătă), Statuia – Meda Enăcache. Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Operei Braşov, de asemenea participă Corul de Copii „Unison”, seniorii – dirijor, manager general: George Dumitraşcu. Conducerea muzicală a acestor spectacole îi va aparţine maestrului David Crescenzi (invitat). Regia artistică este semnată de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garştea. Asistent regie: Asineta Răducan. Regie scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează două ore şi 50 de minute şi are două pauze.

Soprana Aurelia Florian debutează, cu prilejul spectacolului de sâmbătă, pe scena Operei Braşov, în rolul Floriei Tosca. Ea a fost invitată, recent, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, unde a interpretat, tot în premieră, acest personaj puccinian. În această vară, va fi tot Floria Tosca la Innsbruck (Austria). La sfârşitul anului trecut, ea a interpretat rolul Donna Leonora din opera „Forţa destinului” de G. Verdi la Opera Graz (Austria).

Tenorul Remus Alăzăroae revine pe scena Operei Braşov, după ce, în toamna anului trecut, a fost invitat în cadrul Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, ediţia a XVIII-a. În prezent, este solist al Operei Naţionale din Timişoara, dar colaborează şi cu alte teatre lirice, cum ar fi Opera Naţională din Bucureşti, Opera Bergen Norvegia, precum şi filarmonici din ţară şi străinătate.
Pe baritonul Ştefan Ignat l-aţi putut urmări de mai multe ori pe scena Operei Braşov, în „Madama Butterfly” şi „Tosca” de G. Puccini, „Carmen” de G. Bizet, dar şi în gale de operă. Este solist al Operei Naţionale Bucureşti, având un repertoriu foarte bogat. De asemenea, este doctor în muzică al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Dirijorul David Crescenzi este un colaborator mai vechi al nostru, el fiind prezent la pupitrul orchestrei Operei Braşov cu prilejul spectacolului cu opera „Rigoletto” de G. Verdi (2011), Gala Festivalului Internaţional de Opereă, Operetă şi Balet din 2013 şi opera „Tosca” de G. Puccini (2015). În prezent, este directorul artistic al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, vastul repertoriu permiţându-i colaborarea cu numeroase instituţii de spectacol din ţară şi străinătate.

Preţ bilete: 70 lei

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfăşurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.