Câştigătorii apelului pentru Fusion:AIR 2022 – Rezidenţe artistice în institute de cercetare

Câştigătorii apelului pentru Fusion:AIR 2022 – Rezidenţe artistice în institute de cercetare

Câştigătorii apelului pentru Fusion:AIR 2022 – Rezidenţe artistice în institute de cercetare

Primele prezentări publice ale artiştilor selectaţi vor avea loc pe 18 şi 19 aprilie, pe pagina de Facebook a Asociaţiei Qolony.

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Ştiinţă anunţă rezultatele apelului Fusion:AIR 2022- Rezidenţe artistice în institute de cercetare la care au fost invitaţi să aplice artişti români interesaţi să ofere noi dimensiuni practicii lor artistice prin interacţiunea cu ştiinţa.

Artişti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Bacău, Timişoara, Suceava, Bihor, Vâlcea şi Satu Mare au înscris proiecte; în urma jurizării, au fost selectate cele mai bune patru propuneri ale următorilor artişti: Marius Jurca (Timişoara), Dorin Cucicov (Bucureşti), Livia Greaca (Bucureşti) şi Marina Oprea (Bucureşti).

Lucrările finale vor fi prezentate publicului într-o expoziţie organizată în luna septembrie 2022 la MNŢRplusC, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Pe durata rezidenţelor (aprilie-iunie 2022), artiştii vor colabora cu cercetători de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor şi vor avea acces la spaţiile de lucru din institutele de cercetare.

* * *
Procesul de selecţie

Proiectele depuse pentru selecţie de artiştii candidaţi la rezidenţe au fost analizate de o comisie formată din cercetătorii: dr. Marius Echim (Institutul de Ştiinţe Spaţiale), dr. Bogdana Mitu (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei), dr. Elena Badea (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie), dr. Victor Diculescu (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor), artiştii Floriama Cândea şi Andrei Tudose, curatori ai proiectului şi Mihaela Ghiţă, jurnalist de ştiinţă şi director artistic pentru proiectul Fusion:AIR 2022.

Propunerile artistice au fost selectate pe baza a 6 criterii: relevanţa proiectului (concordanţa cu tema curatorială şi subiectele de cercetare ale Fusion:AIR de anul acesta), fezabilitatea implementării, originalitate şi inovare, claritatea prezentării ideii, calitatea lucrărilor din portofoliu dar şi adaptabilitatea proiectului la mediul online.

* * *
Despre Fusion:AIR 2022

Fusion:AIR este primul proiect de rezidenţe colaborative din România care reuneşte artişti interesaţi de conceptele şi procesele ştiinţifice, pe de o parte, şi cercetători din institute de cercetare, pe de cealaltă parte. Rezidenţele de artă şi ştiinţă Fusion:AIR îşi propun să ofere cadrul în care se pot urmări atât procesele de formare a ideilor, cât şi punerea lor în obiect, în practică, sau pe scenă.

Tema de anul acesta este „Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome” chestionează procesul de „trial and error” şi urmăreşte exemplificarea proceselor creative ce stau la baza demersurilor artistice şi ştiinţifice. Concepte precum iteraţia, determinismul metodologic sau serendipitatea vor fi considerate puncte de referinţă ale celor două tipuri de metode, susceptibile să conducă la o varietate de soluţii dar şi la rezultate neaşteptate.

* * *
Artiştii şi proiectele selectate

Marius Jurcă (n. 1984) cunoscut în lumea artistică drept 13m10j, este un artist new media din Timişoara preocupat de conexiunile dintre artă, ştiinţă şi tehnologie. Din 2014 este doctor în arte vizuale la Facultatea de Artă şi Design din Timişoara cu o teză despre Software: sursă creativă în arta numerică.
Proiectul pe care l-a propus pentru Fusion:AIR 2022 are la bază folosirea senzorilor specifici dispozitivelor inteligente purtabile, pentru a identifica noi modalităţi de vizualizare artistică a datelor abstracte generate de acestea. Artistul va colabora în cadrul rezidenţei artistice cu dr. Victor Diculescu cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Dorin Cucicov (n. 1988, Chişinău) este „artist interactiv şi programator”, interesat de explorarea relaţiilor om – tehnologie. Studiază recunoaşterea emoţiilor prin intermediul sunetului la Şcoala Interdisciplinară de Studii Doctorale din cadrul UNATC.
Dorin Cucicov a propus crearea unei Terela mitologice (Mytherrella) prin colectarea de poveşti asociate cu Aurore Boreale din diferite culturi şi locaţii geografice şi ilustrarea prin intermediul muzicii a elementelor cheie ale acestor povestiri. Artistul va colabora cu dr. Marius Echim de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale pentru o cartografiere a diferitelor caracteristici ale unei Aurore Boreale (formă, culoare, altitudine) la o geolocalizare aproximativă. Setul de date obţinute va fi utilizat pentru a crea un model de machine learning care ar genera aurore imaginate pentru locaţiile geografice care nu dispun de imagini documentate ale unor astfel de fenomene.

Livia Elena Greaca (n.1997) este Bursier Alumnus în cadrul programului Tinere Talente, Fundaţia Regală Margareta a României şi are studii masterale în Arte Textile Ambientale la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Activitatea artistică a Liviei Greaca are în centrul său aprofundarea, cercetarea şi dezvoltarea tehnicilor tradiţionale, dar şi neconvenţionale din sfera artelor textile.
Pentru Fuion:AIR 2022 ea propune instalaţia artistică Chroma Six prin care urmăreşte reproducerea în mediul textil a imaginilor surprinse prin mijlocirea tehnicii microscopice şi crearea de reprezentări plastice supradimensionate ale structurilor identificate. Livia Greaca va colabora cu dr. Elena Badea, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie.

Marina Oprea (n.1989) locuieşte şi lucrează în Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia de fotografie şi video. Proiectul pe care doreşte să-l implementeze este o continuare a ideii propuse în cadrul lucrării artistice „Me, Myself and Mycelium”. Artista îşi propune să creeze o instalaţie care să conecteze publicul la artă şi la sine însuşi prin activitate participativă. Sistemul care va conecta publicul va fi realizat din materiale rezultate din colaborarea cu cercetătoarea Bogdana Mitu de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei.

* * *
Qolony – Fondată în 2019, Qolony – Colonia pentru artă şi ştiinţă este o asociaţie care desfăşoară programe de cercetare şi producţie, ajutând la promovarea artei aflate la intersecţia cu ştiinţa: rezidenţe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziţii care deschid dialoguri între artişti şi oameni de ştiinţă din institutele de cercetare, la nivel naţional şi internaţional.

Echipa Qolony este formată din Mihaela Ghiţă jurnalist de ştiinţă şi artistele vizuale Floriama Cândea şi Sabina Suru.

FUSION:AIR este unul dintre cele mai importante proiecte Qolony, un demers care îşi propune să ajute la promovarea incluziunii artiştilor în activităţile de inovare şi cercetare, oferind ştiinţei limbajul artei.

Partenerii Ştiinţifici ai Fusion:AIR 2022:

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei

Institutul de Ştiinţe Spaţiale

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor

Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie.

Parteneri media: Liternet, IQads, Radio România Cultural, Agerpres, Modernism.

Proiectul cultural Fusion:AIR 2022 este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Facebook şi Instagram: @qolony.eu

YouTube: Qolony

Contact de presă: Mihaela Ghiţă, director artistic – [email protected]


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.