Participarea senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Ungaria (Budapesta, 1-4 aprilie 2022)

Participarea senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Ungaria (Budapesta, 1-4 aprilie 2022)

Participarea senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Ungaria (Budapesta, 1-4 aprilie 2022)

Senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, membru titular în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), a participat, în calitate de observator, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Ungaria, care au avut loc duminică, 3 aprilie 2022.

Misiunea internaţională de monitorizare electorală a reunit 312 observatori din 45 de state. Pe lângă cei 91 de reprezentanţi ai AP OSCE, parlamentari şi membri ai staff-ului Adunării, au participat la observarea procesului electoral 221 experţi din partea Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE.

Membrii Misiunii internaţionale au monitorizat alegerile în Budapesta şi în zonele adiacente, precum şi în oraşele Heves, Batonyterenye, Retsag, Gyongyos, Eger, Bicske, Paks, Tolna, Veszprem, Gyor, Komarom, Eszetergom, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pecs, Szombathely.

Senatorul Fenechiu a monitorizat 12 secţii de votare din Budapesta şi din localităţile Pomaz şi Csobanka, situate în vecinătatea capitalei, participând la diferite etape ale procesului de votare, respectiv deschiderea secţiilor, desfăşurarea votării pe parcursul zilei şi închiderea secţiilor de vot.

La alegerile parlamentare din 3 aprilie 2022, principalii competitori politici au fost: coaliţia FIDESZ-KDNP condusă de premierul Viktor Orban, aflată la guvernare din 2010, şi o coaliţie de 6 partide de opoziţie (Coaliţia democratică/DK, Partidul Socialist Ungar/MSzP, Dialog/ Parbeszed, Partidul Verde/ LMP, Momentum şi Jobbik), care l-a avut drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe Peter Marki-Zay.

În aceeaşi zi cu alegerile parlamentare s-a organizat, la iniţiativa FIDESZ, referendumul privind educaţia sexuală în şcoli („referendumul privind protecţia copiilor”), care a supus votului popular patru întrebări cu impact asupra legislaţiei „anti-LGBT” în Ungaria.

Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali din partea OSCE/ODIHR, alegerile parlamentare au oferit alegătorilor alternative distincte şi au fost bine organizate.

Deşi procesul electoral a fost competitiv, acesta a fost marcat atât de suprapuneri persistente între mesajele de campanie ale coaliţiei la guvernare şi campaniile de informare ale guvernului, care au estompat distincţia dintre partid şi stat, precum şi de subiectivismul media şi opacitatea finanţării campaniei electorale. Cadrul legal pentru referendumul organizat în aceeaşi zi a fost, în mare parte, inadecvat pentru un proces democratic şi nu a oferit şanse egale campaniilor legate de referendum.
Alegătorii nu au primit informaţii obiective şi echilibrate cu privire la opţiunile pe care le pot face şi la efectul obligatoriu al acestora, ceea ce contravine bunelor practici internaţionale consacrate.

Alegerile au decurs paşnic, observatorii internaţionali evaluând procesul ca fiind bine organizat, ordonat şi fără probleme. Cu toate acestea, secretul votului a fost adesea compromis, în special în secţiile de vot supraaglomerate. Dată fiind subreprezentarea femeilor în campania electorală şi în viaţa politică, în general, partidele politice sunt încurajate să includă mai multe femei la toate nivelurile şi să asigure participarea lor la procesele decizionale.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.