10 filme concurează pentru premiul secţiunii What’s Up, Doc?, acordat în premieră la TIFF 2022

10 filme concurează pentru premiul secţiunii What’s Up, Doc?, acordat în premieră la TIFF 2022

Pentru prima dată în istoria Festivalului Internaţional de Film Transilvania, genul documentar va avea o competiţie dedicată. What’s Up, Doc?, secţiune cu vechime la TIFF, se reconfigurează la cea de-a 21-a ediţie a festivalului, adresându-se exclusiv regizorilor din întreaga lume aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj documentar din carieră. Noua secţiune competitivă include 10 titluri care concurează la Premiul pentru cel mai bun film (în valoare de 2000 de euro), oferit de un juriu alcătuit din trei personalităţi ale industriei cinematografice şi culturii mondiale.

„La început a fost ideea unei competiţii de documentar, dar nu ştiam exact ce căutăm sau încotro vom ajunge cu ea. Împreună cu aceeaşi echipă responsabilă şi pentru Competiţia oficială, am vizionat câteva zeci, sute de documentare şi treptat, profilul secţiunii s-a impus aproape de la sine odată ce am descoperit tot mai multe documentare şi producţii hibrid care se îndepărtează temerar şi uneori chiar blasfemic de la convenţiile genului. Fără a uita de documentarul de cinema tradiţional, am privilegiat în program acele filme care explorează posibilităţile multiple, limitele, dar şi transgresiunile genului. Cu riscul de a-i supăra pe purişti, aproape totul e permis în What’s Up, Doc?, inclusiv acele filme care topesc graniţa dintre ficţiune şi documentar până în punctul în care nu mai ştii exact la ce te uiţi.”, declară Mihai Chirilov, Director Artistic al TIFF.

Pentru mine tu eşti Ceauşescu, r. Sebastian Mihăilescu

O producţie autohtonă deschide lista celor 10 titluri selecţionate în program: Pentru mine tu eşti Ceauşescu e un veritabil meta-film, situat pe terenul alunecos şi experimental dintre ficţiune şi documentar. Premiat la festivalurile de profil Doclisboa şi Ji.hlava, debutul inovator al lui Sebastian Mihăilescu este nu atât despre dictatorul din titlu şi regimul lui autoritar, cât despre anii lui de tinereţe revoluţionară, reconstituiţi într-un hangar de un grup de millenials aleşi în urma unui casting.

Fraţii/ Brotherhood, în regia lui Francesco Montagner, a cucerit un Leopard de Aur la ediţia din 2021 a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno cu povestea ataşantă a trei fraţi din Bosnia, născuţi într-o familie de păstori. Vieţile lor au parte de o transformare dramatică atunci când tatăl lor, un predicator al Islamului cunoscut pentru convingerile sale radicale, este condamnat la închisoare.

Bucolic, r. Karol Palka

Bucolic, primul lungmetraj al regizorului Karol Palka, explorează universul unui sat izolat din Polonia, acolo unde Denusia şi fiica ei trăiesc în acelaşi ritm cu legile naturii, înconjurate de animale şi de spiritele celor care nu mai sunt printre noi. Departe de a idealiza viaţa rurală, documentarul construieşte o imagine hipnotizantă asupra singurătăţii şi nevoii de apartenenţă. Lumea satului este analizată, cu mult umor negru şi intervenţii ficţionale, şi de regizoarea Morgane Dziurla-Petit, care-şi documentează întoarcerea pe meleagurile natale în Ce-i mult nu strică/ Excess Will Save Us. Reapropierea de oamenii de-acasă şi de familia ei trăsnită îi va arăta că majoritatea împărtăşesc un vis comun, acela de a părăsi satul în care au trăit toată viaţa.

Filmat aproape integral într-o maşină, cu o cameră fixă plasată pe locul din spate, The Plains/ Câmpiile (r. David Easteal) este un road-movie existenţial care ne face martori, preţ de trei ore, conversaţiilor pe care le poartă bărbatul de la volan fie la telefon, fie cu pasagerul din stânga. Din Săptămâna Criticilor de la Veneţia ajunge la TIFF Goana după aur/ Mother Lode, documentarul hibrid al regizorului italian debutant Matteo Tortone, despre un tânăr care se aventurează în nemilosul univers al minelor de aur din Anzii peruvieni. Splendid filmat în locaţie în La Rinconada, aflată la peste 5000 de metri altitudine, acest poem brutal în alb/negru descrie sacrificiile extreme pe care oamenii disperaţi le fac pentru a obţine un trai mai bun, cu riscul de a-şi pierde viaţa.

Ostrov-Lost Island, r. Svetlana Rodina, Laurent Stoop

Odată cu dispariţia Uniunii Sovietice, localnicii de pe insula Ostrov, pescari din tată în fiu, au rămas ai nimănui. Izolaţi şi abandonaţi, ei trăiesc astăzi din braconaj, riscându-şi zilnic vieţile şi libertatea pentru a supravieţui. Ostrov-Lost Island (r. Svetlana Rodina, Laurent Stoop) le va arăta spectatorilor TIFF o frântură frustă din existenţa lor, într-o lume în ruină aflată la limita dintre utopie şi distopie. Între ape îşi plasează şi artistul vizual Yuri Ancarani povestea din fascinantul Atlantida/ Atlantide, în care un tânăr veneţian îşi dedică tot timpul obsesiei de a construi o barcă cu motor care să-l ajute să stabilească un nou record în comunitatea pasionaţilor de barchino. Manipulând provocator realitatea, de unde şi perplexitatea multor critici, filmul a avut premiera la Veneţia în cadrul secţiunii Orizzonti.

Mergând pe firul unei transmisiuni radio clandestine, Canal 54/ Channel 54, debutul regizorului argentinian Lucas Larriera, dezvăluie o întreagă serie de personaje bizare şi teorii ale conspiraţiei născute în jurul aselenizării. Personaje ciudate abundă şi în cazul misterios al unei crime dintr-o suburbie dubioasă a Bruxelles-ului care pare să pună poliţia în dificultate. Filmat în alb/negru, documentarul procedural Pentru un pumn de cartofi prăjiţi/ For a Fistfull of Fries (r. Jean Libon, Yves Hinant) e un mix de thriller detectivist şi comedie neagră în care un detaliu gastronomic face lumină într-o investigaţie complexă şi minuţioasă.

Filmele din competiţia What’s Up, Doc? vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediţie limitată, pe platforma Eventbook.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăra şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român

Prezentat de: Banca Transilvania

Maşina oficială: Mercedes-Benz

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama

Sponsori: Mastercard, Vodafone, TenarisSilcotub, LIDL, Cemacon, MOL România, Bârlog, IQOS, Regina Maria, E-ON, Compania de Apa Somes, McDonalds, Persil, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, JTI, Conceptual Lab by Theo Nissim, Domeniile Averesti, Pop Cola, Farmec, .msg România, Yonder, CSI

Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Biotrem, Promelek XXI, Luna Cleaning, Supercom, Verdino

Transportator oficial: Tarom

Asigurător oficial: Groupama

Partener logistic: DHL

Partener media principal: PRO Cinema

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Libertatea, ELLE, VIVA!, Avantaje, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, TV5, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Films in Frame, A List Magazine, Cinemap, Zile şi Nopţi, AGERPRES, Revista BIZ, Life.ro, Observator Cultural, LiterNet, AaRC
Parteneri media locali: Afaceri.news, Făclia, Maszol, Monitorul de Cluj, Muzzix, Radio Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Partener de monitorizare: mediaTRUST

The Festival Must Go On. Anytime. Online.

TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, este disponibilă online şi în aplicaţiile iOS şi Android (mobile şi TV), cu un catalog de peste 200 de titluri, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual.
Detalii pe unlimited.tiff.ro.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.