Adoptarea Legii offshore, un pas fundamental pentru asigurarea independenţei energetice a României
În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat Legea offshore, cu 248 de voturi pentru şi 34 împotrivă, un act normativ extrem de important pentru securitatea şi independenţa energetică a României.
În contextul dependenţei ţării noastre de gazele importate din Federaţia Rusă, legea votată cu largă majoritate va da posibilitatea ţării noastre să exploateze de îndată gazele din Marea Neagră, proces blocat până acum din lipsa unei legislaţii predictibile şi sustenabile.
După promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis, vom avea un sistem fiscal stabil, prietenos şi atractiv pentru investitori, astfel încât va exista certitudinea că redevenţele vor rămâne aceleaşi pe toată perioada acordurilor petroliere
Legea votată de Parlament aduce o serie de beneficii imediate României, şi, în special, românilor. Astfel, vom deveni un jucător important pe piaţa regională a gazelor, urmând să ne putem asigura singuri necesarul de consum intern, dar vom putea să şi exportăm gaze, având în vedere rezervele considerabile existente în arealul românesc al Mării Negre, estimate la un miliard de metri cubi anual.
În actualul context geopolitic complicat, companiile au imperioasă nevoie de stabilitate şi predictibilitate, iar această lege rezolvă problemele legate de acest aspect vital. De asemenea, actul normativ votat de Parlament va transforma ţara noastră într-un furnizor de securitate energetică pentru toată regiunea, iar dependenţa de importuri va fi total eliminată.
Principalele modificări aduse Legii offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securităţii în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică. Actul normativ elimină impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.
Nu în ultimul rând, un alt beneficiu imediat pentru România al Legii offshore va fi stimularea dezvoltării înteprinderilor mici şi mijlocii implicate în sectorul offshore, a industriilor conexe, precum şi a celor afectate de impactul economic indirect şi indus generat de proiectele offshore.
Sunt convinsă că ţara noastră are capacitatea necesară pentru a folosi pozitiv aceste noi resurse de gaze naturale, care vor asigura aprovizionarea sustenabilă a României cu energie, dar va conduce, pe termen mediu şi lung, şi la dezvoltarea infrastructurii naţionale şi a altor industrii cu potenţial economic important, precum chimia şi petrochimia.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]