Atelierul de Educaţie media prin film documentar la bibliotecă începe la Tulcea

Atelierul de Educaţie media prin film documentar la bibliotecă începe la Tulcea

qPe 25 şi 26 mai, bibliotecarii din judeţul Tulcea vor participa la un atelier de educaţie media organizat de Asociaţia One World Romania şi Mediawise Society – centrul de resurse şi formare în domeniul educaţiei pentru competenţe media şi digitale din România.

Atelierul are loc la Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea (str. Isaccei, nr. 20) şi este susţinut de Ionuţ Mareş, jurnalist şi critic de film, şi Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educaţiei media şi digitale, preşedinta asociaţiei Mediawise Society. Până acum s-au înscris bibliotecari din 20 de localităţi din judeţ, cărora li se vor adăuga şi bibliotecari ai Bibliotecii Judeţene „Panait Cerna” Tulcea.

Formatori: Ionuţ Mareş este jurnalist şi critic de film şi scrie pentru reviste online precum Films in Frame şi Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecţioner sau moderator de discuţii cu mai multe festivaluri de film din România.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educaţiei media şi digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media şi resurse de educaţie media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educaţia media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieţii. Este preşedinta asociaţiei Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) şi lector asociat la Universitatea din Bucureşti.

„Educaţie media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a creşte competenţele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoaşterii, de aceea au fost angrenate în acest proiect trei centre bibliotecare din judeţe şi regiuni diferite – Dâmboviţa (seria de cursuri a fost deschisă la Târgovişte, unde au participat peste 30 de bibliotecari din judeţul Dâmboviţa), Tulcea şi Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaţionale.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educaţie media prin film documentar în cele trei judeţe. Îndrumaţi de formatori, participanţii vor aplica aceste cunoştinţe pentru a crea şi a pune în practică împreună un format de proiecţii de film, evenimente şi ateliere pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).

Participanţii vor învăţa despre producţia filmului documentar şi îşi vor dezvolta competenţe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetăţenie, democraţie, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual şi reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înţelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) şi contemporană.

Astfel, Asociaţia One World Romania şi Mediawise Society aduc filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanţilor la noi chei de lectură în relaţie cu imaginea, dar şi în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

ORGANIZATOR

Asociaţia One World Romania
PROIECT CULTURAL CO-FINANŢAT DE Administraţia Fondului Cultural Naţional

PARTENERI

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj, Mediawise Society, KineDok România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.