BICICLIŞTI ŞI MOPEDIŞTI – ATENŢIE LA CIRCULAŢIA PE DRUMURILE PUBLICE!

BICICLIŞTI ŞI MOPEDIŞTI – ATENŢIE LA CIRCULAŢIA PE DRUMURILE PUBLICE!

Doar în cursul zilei de ieri, pe raza judeţului s-au produs trei evenimente rutiere cu implicarea bicicliştilor şi a conducătorilor de mopede. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate şi cultură rutieră, dar şi consumul de alcool fac ca circulaţia cu bicicleta sau mopede să genereze evenimente rutiere şi chiar tragedii.

În ultima perioadă aproape zilnic bicicliştii sunt implicaţi în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecinţe din cele mai grave. Îngrijorător este şi faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicaţi minori.

La data de 21.05.2022, orele 10.40, poliţiştii din cadrul SPR 9 Şcheia au fost sesizaţi cu privire la faptul că la UPU Suceava s-a prezentat un minor în vârstă de 17 ani, din comuna Ciprian Porumbescu, judeţul Suceava, care a solicitat îngrijiri medicale ca urmare a faptului că a căzut cu bicicleta în cursul zilei de 20.05.2022. În urma discuţiilor minorul dar şi cu mama acestuia a reieşit faptul că la data de 20.05.2022, în jurul orelor 20.00, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe un drum comunal din localitate, la un moment dat minorul s-a dezechilibrat şi a căzut. În urma incidentului, minorul s-a deplasat la locuinţa sa din sat/comuna Ciprian Porumbescu, iar la data de 21.05.2022, întrucât acuza dureri, s-a prezentat împreună cu mama sa la UPU Suceava, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev de art.196 alin. 1 cod Penal, care va fi soluţionat procedural de lucrătorii Spr 9 Şcheia.

La data de 21.05.2022, în jurul orei 15:30, un minor de 15 ani, din sat/com. Cornu Luncii, în timp ce conducea un motoscuter neînmatriculat sau înregistrat, pe str. Poştei din com.Cornu Luncii, a pătruns pe sensul opus de circulaţie şi a intrat în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat din sat/com.Cornu Luncii. După producerea accidentului minorul a părăsit locul producerii accidentului, fiind ulterior identificat la domiciliu. În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală a minorului. S-a dispus întocmirea dosarului penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 2 şi 3 C.P „părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie”, faptă prev. şi ped. de art. 338, alin. 1 din C.Pen, ,”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat” faptă prev. şi ped. de art. 334, al.1 din C.P. şi „conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere” faptă prev. şi ped. de art. 335, al.1 din C.P.

La data de 21.05.2022, orele 16.00, Poliţia Municipiului Rădăuţi a fost sesizată telefonic de Spitalul Municipal Rădăuţi cu privire la faptul că la unitatea spitalicească s-a prezentat un minor de 17 ani, care prezenta leziuni în zona capului, ca urmare a faptului că a căzut de pe o bicicletă. Din verificările efectuate de patrula de siguranţă publică din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, s-a stabilit că la data de 21.05.2022, în jurul orelor 15.30, în timp ce conducea o bicicletă minorul, a acroşat cu roata din faţă a bicicletei o bordură, după care şi-a pierdut echilibrul şi a căzut pe carosabil, provocându-şi leziuni în zona capului. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluţionată procedural.

ATENŢIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROŢI

Vremea frumoasă şi apropierea de vacanţe aduce mai des biciclişti şi utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionaţii de motociclism să iasă la drum.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicaţi participanţii la trafic ce se deplasează pe două roţi, poliţiştii suceveni transmit:

Recomandări privind circulaţia pe drumurile publice a BICICLIŞTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care creşte importanţa purtării echipamentului de protecţie, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizaţi casca de protecţie şi vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creaţi surprize în trafic, manevrele bruşte şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulaţia pe drumurile publice a MOTOCICLIŞTILOR:

Deşi prezenta motocicliştilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecinţele accidentelor în care aceştia sunt implicaţi sunt grave.

– Utilizaţi echipamentul de protecţie omologat (cască, costum, cizme şi mănuşi) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecţie eficientă în caz de accident.

– Fiţi vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire şi semnalizarea oricărei schimbări a direcţiei de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi echipament reflectorizant.

– Respectaţi regulile privind efectuarea depăşirii, manifestaţi prudenţă şi efectuaţi această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalţi parteneri de trafic.

– Nu creaţi surprize în trafic, manevrele bruşte sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului „mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptaţi permanent viteza la condiţiile meteo, de drum şi de trafic.

– Anticipaţi pericolele – rulând la distanţă de minim 1,5 m faţă de vehiculele aflate în staţionare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundaţi strada cu pista de concurs – viteza creşte exponenţial riscul de accident, precum şi gravitatea consecinţelor.

Recomandări privind circulaţia pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetăţeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

– Utilizaţi casca de protecţie şi elemente de luminare şi reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu trotinete electrice este de 14 ani.

– Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REŢINEŢI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulaţie rutieră şi poate atrage sancţionarea contravenţională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancţionează contravenţional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanţilor la trafic să conducă cu prudenţă, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo şi de trafic şi să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.