Comisia de control, în şedinţă la sediul unităţii SRI din Timişoara

Comisia de control, în şedinţă la sediul unităţii SRI din Timişoara

Membrii Comisiei parlamentare SRI s-au deplasat la Timişoara, săptămâna aceasta, pentru discuţii cu conducerea Serviciului Român de Informaţii a Direcţiei Regionale de Informaţii (DRI) Banat.

DRI Banat are competenţe în judeţele Timiş, unde se află şi sediul principal, Arad şi Caraş-Severin.

Senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei: „Am remarcat că cele mai importante riscuri la adresa securităţii naţionale gestionate în cadrul Direcţiei regionale din zona Banatului sunt pe linia migraţiei. Conducerea unităţii a prezentat Comisiei cum au acţionat, de exemplu, într-un caz pe graniţa dintre Serbia şi Ungaria, pentru destructurarea unor reţele specializate în traficul de migranţi. A fost un caz în care SRI a acţionat cu succes.”

„Am discutat şi despre un caz foarte recent, care a avut loc în acest an, în luna aprilie, când, cu sprijinul SRI, a fost identificată şi destructurată o importantă grupare de traficanţi de arme, de valută falsă şi droguri. Este vorba despre gruparea care urma să trimită arme în Suedia, caz despre care presa a relatat la momentul respectiv”, a precizat senatorul Chirteş.

O altă temă abordată la şedinţă a fost ameninţarea teroristă. Conducerea SRI Timiş a relatat Comisiei despre activitatea pe care au desfăşurat-o în cazul unei femei din Arad care s-a autoradicalizat, treptat, pe parcursul a cinci ani, iar în anul 2020 a fost acuzată de propagandă teroristă şi condamnată.

Preşedintele Comisiei a declarat că discuţiile au vizat şi problematica atacurilor cibernetice. În contextul conflictului ruso-ucrainean, România a fost vizată recent de o serie de atacuri cibernetice, unul dintre site-urile blocate de hackerii ruşii fiind şi cel al aeroportului din Timişoara.

Senatorul Cristian Chirteş a declarat că „instituţiile publice şi cele private trebuie să-şi întărească măsurile de securitate cibernetică”.

12 mai 2022


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.