Consiliul Judeţean Sibiul – gazda unui Grup de Lucru de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Consiliul Judeţean Sibiul – gazda unui Grup de Lucru de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeţie Pedestră şi de Cicloturism din Zona Montană şi Colinară a Judeţului Sibiu adoptat de Consiliul Judeţean Sibiu – o bază importantă de lucru pentru realizarea Normelor de implementare a Hotărârii de Guvern iniţiate de MAT

Joi, 12 mai, la invitaţia preşedintei Consiliului Judeţean Sibiu, doamna Daniela Câmpean şi a doamnei deputat, Christine Thellmann au participat la un eveniment creat cu scopul de a împărtăşi exemple de bune practici demarate în judeţul Sibiu în contextul reglementării la nivel naţional a traseelor de drumeţie pedestră din zona colinară a României, domnul Dimitrie Horaţiu Clepan – secretar de Stat, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi domnul George-Bogdan Borună, director general al Direcţiei Generale de Turism, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Totodată, invitaţi în cadrul evenimentului au fost şi: reprezentanţi ai echipei „Anii Drumeţiei” din cadrul Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, SPJ Salvamont Sibiu, Jandarmeria Montană şi principalii actori din zona turismului sustenabil din judeţul Sibiu.

Punctul de pornire al discuţiilor a fost Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeţie Pedestră şi de Cicloturism din Zona Montană şi Colinară a Judeţului Sibiu adoptat anul trecut de Consiliul Judeţean Sibiu şi care constituie o bază importantă de lucru pentru realizarea Normelor de implementare a Hotărârii de Guvern privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor turistice pedestre, iniţiată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Ghidul elaborat şi documentat de echipa de implementare a Programului „Anii Drumeţiei”, este structurat în patru blocuri de informaţie specific fiecărui tip de traseu: traseul de drumeţie pedestră din zona montană, traseul de drumeţie pedestră din zona colinară, traseul de cicloturism şi traseul de drumeţie cu specific tematic. Fiecare dintre aceste capitole oferă informaţii specifice cu privire la amenajarea infrastructurii de drumeţie fiecărui traseu în parte, la marcarea şi semnalizarea acestuia, astfel încât să servească orientării drumeţului şi să creeze astfel condiţiile prielnice unei drumeţii cât mai plăcute, fără incidente.

„Ne bucurăm că acţiunile şi direcţiile strategice pe care le aplicăm la nivel judeţean au ecou şi la nivel naţional şi ne bucurăm să fim gazdele evenimentului. Traseele de drumeţie nu se termină mereu la graniţa unităţilor administrativ teritoriale şi de aceea susţinem standardizarea infrastructurii de drumeţie la nivel naţional. Ne dorim integrarea europeană, iar acest lucru presupune adoptarea unui standard de nivel european al traseelor de drumeţie şi cicloturism din România, care să servească totodată şi drumeţilor de cale lungă. Ne dorim să încurajăm un mod de viaţă sănătos, să încurajăm mişcarea în aer liber şi ştim că o infrastructură unitară creşte atractivitatea acestui mod de recreere, făcându-l accesibil şi celor mai puţin specializaţi sau antrenaţi.” (Daniela Câmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu)

Concluziile formulate în cadrul grupului de lucru se referă la importanţa aspectului unitar al traseelor de drumeţie, rezultat al înţelegerii că un mod standardizat de infrastructură şi o gândire integrată reprezintă factorii definitorii în dezvoltarea turismului. Marcajele şi signalistică de pe traseele de drumeţie este menită

Să servească celor care nu sunt ai locului, dar îşi doresc să exploreze frumuseţile naturii, având astfel nevoia să înţeleagă indicaţiile în mod clar, precis, succint şi să se orienteze în funcţie de acestea. Definirea celei mai bune forme estetice pentru integrarea acestor semne de marcaj şi signalistică în peisajul natural este esenţială, astfel încât acestea să nu deranjeze câmpul vizual şi să nu distrugă elementele naturii.

„Pornind de la Ghidul de Bune Practici şi legislaţia pe care o avem în lucru, în momentul de faţă, putem elabora un set de norme care să armonizeze situaţia din teren cu cadrul legislativ, şi invers, astfel încât reţeaua de trasee pedestre din România să dispună de cele mai bune premise.”, George-Bogdan Borună, director general al Direcţiei Generale de Turism – Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în teren pe unul dintre traseele de drumeţie pedestră din zona colinară, amenajat în cadrul Programului „Anii Drumeţiei”.

Programul „Anii Drumeţiei” este iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăţi infrastructura de drumeţie din judeţ şi de a promova activităţi specifice ecoturismului.

Primul an (2021) a fost dedicat creării cadrului legal care să permită standardizarea infrastructurii de drumeţie şi refacerii a 130 de kilometri de trasee de drumeţie pedestră, din zona montană şi colinară a judeţului.

Anul 2022 are ca focus amenajarea a 400 km de trasee de drumeţie pedestră din zona montană şi promovarea acestora, sub forma unor experienţe complete de ecoturism, pentru a facilita creşterea interesului pentru acest tip de turism şi a extinde perioada de petrecere a timpului în judeţ, generând astfel venituri comunităţilor locale.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.