Controale ale poliţiştilor de la ordine publică pe linie de silvicultură

Controale ale poliţiştilor de la ordine publică pe linie de silvicultură

Aproximativ 400 de m.c. de material lemnos confiscaţi şi 63 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 129.000 de lei au aplicat poliţiştii de ordine publică, în urma unor controale pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se pot comite în domeniul silviculturii, pe raza judeţului Bacău.

În perioada 02-08 mai a.c., sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Bacău poliţiştii, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava şi cei ai Direcţiei Silvice Bacău, cu sprijinul jandarmilor, au desfăşurat o acţiune de prevenire şi combatere a ilegalităţilor referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos, precum şi tăierea ilegală şi furturile de arbori.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost verificate depozitele de valorificare a materialului lemnos şi punctele de lucru ale societăţilor cu acest profil de activitate.

De asemenea, poliţiştii şi jandarmii au efectuat controale în trafic, pentru depistarea autovehiculelor care transportă material lemnos fără respectarea prevederilor legale, precum şi în vederea identificării şoferilor care încalcă regulile de circulaţie. Verificări amănunţite au fost efectuate şi în fondul forestier.

În urma neregulilor descoperite, au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 8 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de peste 90.000 de lei.

Ca măsură complementară, au fost confiscaţi aproximativ 250 de m.c. material lemnos, în valoare de 49.000 de lei.

Ulterior, în perioada 10-12 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Bacău, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Ocoalelor silvice Dărmăneşti şi Ciobănuş au continuat activităţile pentru verificarea modului de primire, depozitare, prelucrare şi expediere a materialelor lemnoase, precum şi modul de respectare a normelor silvice privind exploatarea masei lemnoase din partizile autorizate.

În acest context au fost verificaţi 4 operatori economici şi un ocol silvic privat, fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 24.000 de lei şi a fost dispusă măsura confiscării, fizic şi valoric a cantităţii de 58 m.c. material lemnos în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Traian, împreună cu cei de investigare a criminalităţii economice, cu sprijinul specialiştilor silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, la o societate comercială din comuna Plopana, unde s-au constatat nereguli cu privire la modul de înregistrare a datelor în sistemul SUMAL şi diferenţe între stocurile scriptice şi cele fizice de material lemnos, au luat măsura sancţionării contravenţionale conform Legii 171/2010, în valoare de 15.000 de lei, precum şi confiscarea valoric, a 86 de m.c. material lemnos, în valoare de 73.000 de lei.

Pentru păstrarea integrităţii fondului forestier naţional, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea şi incriminarea faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos la nivel judeţean, precum şi protejarea bugetului de stat prin prevenirea şi descoperirea faptelor de evaziune fiscală, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Bacău organizează săptămânal acţiuni în sistem integrat, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Bacău, activităţi de control la societăţile comerciale de profil silvic de pe raza judeţului, precum şi pentru verificarea circulaţiei materialelor lemnoase pe drumurile publice şi forestiere, acţiuni în cadrul cărora sunt cooptate şi efectivele de ordine publică din teritoriu.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.